tisdag, maj 31

1999

Example
Av en händelse var jag i Göteborg för några dagar sedan. Jag var självklart tvungen att kolla in deras uteliv. Jag gick på någon bar/klubb och får reda på att 1999 skall spela. 1999 är från huvudstaden och jag har hört deras namn nämnas ett flertal gånger men har alltid missat deras spelningar, men från flera källor har jag hört att de skall vara bra. Bra visar sig dock vara en rejäl underdrift. De är fantastiska. Det är mycket längesedan jag fick gåshud av en koncert, så bra var dom... Det börjar med monotona gitarrer, följt av sylvassa trummor och volymen är ruggigt hög. Det hela gör rätt ont och framkallar det där konstiga välmåendet man kan få av oljud. Men sedan kommer basen och fullkomligt trycker in hela bröstkorgen... Jesus motherfucker vad det är en härlig känsla ! De lirar nog bara fem låtar eller så men jag står med ett löjligt leende hela tiden.

De låter bra men frågan är om de inte ser ännu bättre ut. Svartklädda, gitarristen med ryggen mot publiken hela koncerten, Ingen rör på sig förutom möjligtvis basistens ben som skakar i takt med basmullret och världens snyggaste projektioner på väggen. Efter koncerten kan jag inte riktigt låte bli att tänka att de låter lite som Yvonne gjorde för ca 10 år sedan fast med mycket fetare ljud... En klar förbättring alltså.

Några dagar senare spelar de på Popagandafestivalen. De är alldeles lysande då också men ljudet är ljusår från vad det var i Göteborg. Kanske det bror på att ljudteknikern i Götet brukade ratta in ljudet åt Europe, Whitesnake och andra heavymetal-storheter...

1999's hemsida kan man ladda ner några mp3'or... Släng på stereon på högsta volym och dra upp basreglaget till max så hajjar du också biffen !!!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja!!! 1999 är det nya svart! Och mitt i sommarn dessutom... Vi kanske kunde starta fan-club?
Vilka vill vara med?

Jonas sa...

Inte jag i alla fall. Schyssta trummor och bas och kanske gitarren också, men så kommer trista syntslingor och tråkig sång. Värst var det när han gick upp i falsett och lät som en gammal hårdrockare.