onsdag, juni 1

Langos på Popaganda


Årets Popaganda kommer jag mest att förknippa med langos.

Det nästan första jag ser när jag kommer till Universitetet på fredagen är att de säljer langos inne på festivalområdet. Den stora gula skylten syns milsvida. Ungersk nationalrätt, friterad bröd med gräddfil och rödlök eller annat valfritt. Om det är den nivån på maten inne på festivalområdet är det bäst att jag tar en burgare här direkt, tänker jag och käkar på det där stället som väl heter Picknick. Superstar 150g, amerikansk nationalrätt med ketchup.

Hon som beställt före mig på Picknick pratar i mobiltelefon medan hon väntar på maten. ”Shit, dom säljer ju langos där inne!” ropar hon till sin kompis. Hon verkar på allvar ångra att hon köpt en pizza och inte lite ungerskt bröd. Jag förstår ingenting, tänker att hon måste vara ett undantag. Ingen vill väl ha langos? Det är ju en stor bluff, för evigt förknippad med Vattenfestivalen.

Efter burgaren går jag in, ser Jenny Wilson och Andreas Tilliander och Paddington DC och larviga Tough Alliance, träffar massor av folk, dricker öl, undviker toalettköer, har allmänt väldigt trevligt. Ju fler människor som kommer och ju mörkare kvällen blir, desto mindre behöver jag bli påmind om langos.

Kommer tillbaka till festivalområdet på lördag eftermiddag. Solen lyser svagt. Ser Ane Brun och Johan Borgert, träffar den samlade falumaffian, börjar frysa, dricker kaffe, äter kyckling (så det fanns faktiskt bättre mat än langos där inne). Sedan börjar det regna.

Och då kommer langosarna in i bilden igen. Allhuset hade inte öppnat än, det var två timmar tills Robyns ”hemliga” konsert och det regnade. Men langosförsäljaren hade lite tak att erbjuda. Så vi stod där, undvek att bli blöta, men tvingades se på alla dessa människor som köpte lango efter lango efter lango. Vilka är de? Vad gör de till vardags? Visste de om att det fanns annan mat att köpa? Är det jag som är dum i huvudet som inte uppskattar the delicousness of the lango?

Till slut drog vi därifrån, med langososen i ryggen. På söndagen orkade jag inte ens åka dit.

Snälla Popaganda, låt inte det ekonomiska bakslag regnet förde med sig innebära att ni inte kommer tillbaka nästa år! Låt inte en langosförsäljare bli mitt sista intryck av er fina festival!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Har du receptet? Verkar smarrigt./ Tobbe

Anonym sa...

Mitt bästa langosminne: våren 1996, klassresa till Budapest. Sol. Roliga möten. Märkliga maträtter - däribland en smakbit av en langos toppad med massor av oidentifierbart gojs. Det var trevligt- men också mitt enda langosminne som är någorlunda sympatiskt. Tillställningar med langos verkar sällan bli lyckade.

Anonym sa...

jag och mr nilsson-dahlbom har en 3-årig beef om huruvida det är kött i äkta langos. jag är pro-kött, henke con (carne).

nu får jag kanske ge mig, efter en sån här grundlig genomgång av fenomenet. men ersätt att det låter godare, langos med kött.

Anonym sa...

skrev jag "ersätt"? erkänn!

Lisa sa...

Langos är en vederstygglighet!

Anonym sa...

En våg av översittarironi sprider sig över vårt vackra land. Trots den fina sommarsolen skyler ett moln det vackra vädret. Jag talar naturligtvis om översittarironikerna. De sysslolösa och överutbildade som mest låter som ett repriserat avsnitt av Glenn Killing. Varför finns ni? Med era ”smarta formuleringar” vars enda syfte är att trycka ner dem som inte förstår? Att trampa på de som redan ligger är fult. Att se sig själv i andra är vackert. Ni är inte vackra Översittar-Adrian och Översittar-Jonas.

Själv tänker jag njuta av härliga langos på den sympatiskt vackra Hultsfredfestivalen. Hoppas bara ingen översittarironiker skymmer solen.

Jonas sa...

Jag vill bara påpeka att kommentaren ovan, från "Ida", visade sig vara skriven av en annan sysslolös och överutbildad...

Men Ida finns där ute och tycker exakt så där, så jag ska ändå ta och svara att jag tycker att det inte var en översittaraktig text, eftersom jag faktiskt undrade om det var mig det var fel på, eftersom jag inte gillar langos som så många verkar tycka är så gott.

Anonym sa...

Jak er underutpildat men gillar inte langos ändock /sixpack Z

Anonym sa...

Langos är underbart, underbart, underbart riktigt jäkla gott. Synd bara att det inte säljs oftare och på fler ställen än festivaler. Sa jag att langos är underbart gött?

Anonym sa...

Hur orkar du "Jonas" ens lägga ner tid på att skriva något sånt här? du har suttit och formulerat dig så bra du någonsin kunnat och, om jag förstått det hela rätt, så bygger hela din frågeställning på huruvida folk gillar langos eller ej. "eftersom jag faktiskt undrade om det var mig det var fel på, eftersom jag inte gillar langos som så många verkar tycka är så gott." skriver du. Eftersom langos som sagt ofta säljs på festivaler och andra evenemang så måste väl det betyda att folk gillar det? Blir så fruktansvärt trött på sådana som dig som försöker göra något så löjligt och obetydligt till en så stor grej.