torsdag, maj 19

Påven och Stjärnornas krig

Okej okej, kolla på den här bilden och se att nye påven ser ut som Kejsare Palpatine i “Stjärnornas krig”. Kul kul.

Det verkligt intressanta är att det finns fler kopplingar mellan Benedictus XVI och den här rymsagan. I en predikan förra månaden kritiserade han den relativism som sprider sig i samhället och i den katolska kyrkan. Det skulle alltså bli allt mer ovanligt med absoluta värden.

Påven skulle nog bli glatt överraskad om att träffade några Star Wars-fans. Där finns det absoluta värden minsann. De tältade på Kungsgatan i Stockholm (där man riskerar att bli ihjälslagen) bara för den otroliga ynnesten att få se ”Mörkrets hämnd” före oss andra. När DN i helgen hälsade på vid tälten sade en kille i svart kåpa så här:

­– De senaste filmerna är vår tids största mästerverk.

Ursäkta, vad sa du att du sa, sa du? Jar-Jar Binks, Hayden Christensen och George Lucas obefintliga skådespelarregi skulle alltså vara ”vår tids största mästerverk”? Tyck det du, under din kåpa, men jag tänker inte hålla med.

En sådan åsikt är tecken på att vi lever i en tid där det fortfarande finns utrymme för blind fanatism och okritisk dyrkan. Det är ju självklart harmlöst och rätt kul så länge det bara handlar om rymdsagor på bio, men samtidigt är det lite skrämmande. Inte för att det har något att göra med ungdomarna på Kungsgatan eller med Star Wars-fans i övrigt, men var inte nye påven med i en rörelse med bruna skjortor när han var ung grabb i Tyskland? Där hade de kunnat behöva lite relativism.

5 kommentarer:

Anonym sa...

jar jar binks är vår generations laurence olivier. quality shit.

Rickard sa...

öh vahettere, länken till den där skojiga bilden funkar inte...

Jonas sa...

Öh vettere, nu vettere funkare. Trorja allefall. Ja e ingen typ webmaster elle nåt.

Alice sa...

Fantastisk jämförelse mellan påven och Palpatine! Finns det måne några matscener i SW3. Vore ett utmärkt matjobb.

Jonas sa...

Matscener? Såg lite av episod 2 igår och där dricker Obi-Wan något som kallas "Jawa juice" och sen svävar Anakin lite päron mellan sig och Padmé. Jedimatflörtande!