tisdag, augusti 23

Vad får man läsa upp i radio?

Den viktigaste frågan att diskutera kring svensk rasism tycks just nu vara: "Får man säga 'neger' i radio?"

Svar: ja, men beroende på sammanhanget.

Eller rättare sagt så är ju frågan som diskuteras: "Får man i radio läsa upp ordet 'neger' ur en roman som handlar om Kamerun i början av 1900-talet?"

Svar: ja.

Ändå måste Nyamko Sabuni (fp) sitta i radio och vara arg på radiouppläsningen, trots att hon själv nyss insåg det larviga i kampanjen mot Nogger Black. Finns det inte större grejer att ta tag i?

6 kommentarer:

Rickard sa...

Var satt Nyamko Sabuni i radio och var upprörd? Och ja, det var larvigt. Självklart ska vi inte använda ord som "neger" hur som helst, men vi ska inte heller glömma att det fanns en tid när det inte alls var kontroversiellt att säga "neger". Framför allt ska vi inte glömma att den tiden fortfarande ligger väldigt nära.

Jonas sa...

Hon satt i P1 Morgon igår, tisdag.

Anonym sa...

Det handlar inte alls om att "tiden när man fick säga neger är nära" - det är den inte, det har aldrig varit ett okej begrepp att använda. Här handlar det om litteratur, en roman, som utspelar sig i en viss tid, där författaren helt avsiktligt vill använda sig av begreppet neger. Det är mer en censurfråga än en fråga om ifall det är okej att säga neger eller inte.
/mikaela

Rickard sa...

I en ordbok som är så ung som från mitten av 1950-talet står följande förklaring att finna under ordet "banjo": "femsträngat instrument som spelas av amerikanska negrer".

I en synonymordbok som är så ung som från 1992 finns ordet "neger" med som synonym till "mörkhyad", utan minsta antydan om att ordet är nedsättande.

Så visst har det funnits en tid, för inte alls länge sedan, när ordet "neger" användes utan tanke på att det skulle vara kontroversiellt eller rasistiskt.

Och jag tycker inte det handlar om censur i det här fallet; jag tycker det handlar om precis detta: ifall det är okej att använda ordet neger eller inte. Självklart är det okej för en författare, som dessutom själv är svart, att använda ordet avsiktligt för att skildra en viss tid och en viss plats. Det blir ju rent fånigt att opponera sig mot det.

Anonym sa...

Nej, det fanns ingen tid när ordet neger inte var nedsättande, det var bara att i Sverige (och flera andra länder) förstod man inte hur nedsättande det faktiskt var.

Möjligen är jag färgad :-) av att ha vuxit upp med föräldrar som varit i Afrika under två år, men det har varit fullständigt klart i hela mitt liv (dvs sen mitten av sjuttiotalet) att ordet neger är nedsättande. Jag har heller aldrig hört någon använda ordet neger direkt till en färgad/svart/afrikansk person annat än i nedsättande syfte. Vad som står i ordboken är inte i närheten av lika viktigt som hur ordet faktiskt används.

/mikaela

Rickard sa...

Bara för att klargöra: jag har aldrig sagt att det har funnits en tid när ordet neger inte var nedsättande. Det har det som sagt alltid varit. Vad jag sa var detta:

Det fanns en tid när det inte var kontroversiellt att SÄGA neger, dvs när de som sa/skrev det inte insåg att det var nedsättande. Det är en helt annan sak än att själva ordet var okontroversiellt.

Och det har alltid stått fullkomligt klart för mig också - trots att jag vuxit upp med helvita föräldrar som aldrig varit i Afrika - att ordet är nedsättande.