söndag, oktober 29

Arab Strap-publiken

ExampleExample
ExampleExample
ExampleExample

Två motverkande krafter är lössläppta den här kvällen. I ena ringhörnan: det är lördagskväll på Debaser och många jeans har kommit hit bara för att bli nedspillda med öl till tonerna av rock.

I den andra hörnan: det är farvälturné med Arab Strap, två deprimerade skottar som spelar rock och dricker öl.

En folkgrupp som vill snacka och dricka öl. En folkgrupp som vill nicka med huvudet och jubla när deras favoritlåt börjar. Och framför allt ha tyst för att få lyssna på texter som ”It was the biggest cock you’d ever seen / But you’ve no idea where that cock has been / You said you were careful / You never were with me”.

Att det är lördag innebär en mer uppklädd publik än vanligt. Även Arab Strap-publik som hyschar åt de andra bär randigt, rutigt, prickigt, Adidas, Cheap Monday, dreadlocks, långt skägg, klänning och en leopardmönstrad gubkeps. Men tjejen i ett rött livstyckeliknande linne, hon var inte där för skotska depressioner.

Arab Strap-publiken kom tidigt och köade i kylan, det gick inte att förköpa biljetter. Och de får lön för mödan. Aidan Moffat och Malcolm Middleton (med kompmusiker) gör som man ska på farvälturné, tar fram gamla låtar. Ju äldre, desto bättre. Publiken låtsas uppskatta till och med en saggig sak, bara för att den endast finns inspelad i en outgiven Peelsession. Det här är ju sista chansen att applådera.

Allt medan Debaserpubliken pratar, skrattar, raggar, dricker öl. För dem är det inte ”Monday at the Hug and Pint”, det är lördag på Debaser. Kanske finns det få band som passar in bättre den här motsättningen än Arab Strap. Sorlet från långt bak i lokalen hade lika gärna kunnat vara inspelat bakgrundsljud till sångerna om olycklig kärlek och utspilld öl.

När Arab Straps sista konsert i Stockholm är slut går många i deras publik direkt hem. Kön utanför Debaser har blivit längre än när de stod där för fem timmar sedan. Att konserten är slut spelar ingen roll för de som köar, de vill spilla öl, skratta, hitta någon med den största kuk de nånsin sett. Arab Strap kommer inte tillbaka. Men allt de sjunger om fortsätter.

4 kommentarer:

Anonym sa...

..och vi som ville se arab strap men inte orkade stå i kylan och få en ännu mindre kuk än vanligt missade en sevärd spelning tack vare att de prompt skulle vara det lokala trettioårs dagiset som valdes till scen.
bitter? nej inte så illa att jag måste tvångsförflyttas till en aidan moffat spelning, men lite i alla fall.
/fredrik

David sa...

Bra skrivet om en riktigt bra konsert! Men jag gillar fan inte bilden jag är med på (bilden till höger i mitten, röd tshirt).

Jonas sa...

Tack David. Så hemsk var väl inte bilden?

David sa...

Jo, jag ser ut som en jävla gam på den, vilket iof kanske är passande, haha. Skit samma, det är kul att ha hittat en blogg som skriver om utelivet på de ställen man själv brukar hänga!