måndag, oktober 16

Första Woody i stället för senaste

ExampleExample
ExampleExample
ExampleExample

I stället för att gå och se Woody Allens nya ”Scoop” i helgen såg jag hans fyrtio år gamla regidebut. Fast ”What's up, Tiger Lily?” är ju bara en japansk agentfilm dubbad av Woody.

Allt var filmbolagets idé och till slut tog de också över helt och lät bland annat en imitatör lägga på ytterligare repliker från Woody. Sedan klippte de in väldigt apart musik av the Lovin' Spoonful. Jag gillar Lovin' Spoonful. Woody Allen gillar INTE Lovin' Spoonful, han gillar jazz. Så kallar han också idag hela filmen ”förskräcklig”, ”intetsägande”, ”smaklös” och ”en ungdomssynd” (i Stig Björkmans intervjubok).

Kanske hade det blivit roligt om den japanska filmen helt tydligt hade varit superseriös, så att de dubbade rösterna var en tydlig kontrast. Men nu är det en väldigt glimten-i-ögat-klapp-på-baken-
James-Bond-film. Jag hade hellre sett originalet. Undrar vad det egentligen var på mikrofilmen, i stället för Woodys hemliga recept på äggsallad?

Efter ett tag blir det trist att se en massa japaner snacka om äggsallad. Om jag säger så här: det är mer variation på de olika affischerna till ”What's Up, Tiger Lily?” än det är på skämten i den.

2 kommentarer:

Rickard sa...

Och jag som alltid har trott att det var "Take the Money and Run" som var Woody Allens debut. Men det kanske var SKÅDISdebuten?

Jonas sa...

"Take the Money and Run" från 1969 bör kanske kallas Woodys RIKTIGA regidebut, eftersom det är svårt att verkligen kalla det här en regiinsats i vanlig mening. Skådisdebuten (på film) var väl i "What's new, Pussycat?" 1965.