onsdag, juni 27

Debattera mig gul och blå!

Jag sitter här och läser olika åsikter om den här ”Dunka mig gul och blå”. Och, precis som med Ronnie Sandahl och hans horor, så kommer jag bara med ett metainlägg om själva debatten.

Jag har knappt hört låten. Jag lyssnar inte på musik jag inte valt själv, på gott och ont. I det här fallet på gott. Fast jag hörde lite när jag var på Gröna lund för några veckor sedan och hon Frida soundcheckade inför ”Sommarkrysset” i bakgrunden medan vi drack öl.

Men det har ju blivit en riktig debatt, som väntat när någon står i ”Sommarkrysset” och sjunger att hon vill ”se ut som svenska flaggan när du är klar”. (Jo, jag har läst låttexten.)

Tyvärr verkar bara kvinnor delta i debatten. Synd. (Och själv bättrar jag ju inte på könsbalansen, eftersom det här som sagt bara är ett metainlägg.) I DN Kultur säger Carina Rydberg att det är moralpanik att klaga på låten, att den handlar om samma sak som ”Varning på stan” med Magnus Uggla för trettio år sedan. Och då börjar jag tänka att jag nog aldrig lyssnat på den låten. (Det är fnissroligt när Rydberg kallar Ugglas låt för en ”svensk rockklassiker”, en sån sak säger så mycket om den magra, svenska rockhistorien.)

Och Elin Alvemark svarar att Rydberg ska allmänt vara tyst för hon är 40 år (45 faktiskt) och vet inte hur det är att vara ung idag.

Så både Rydberg och Alvemark säger att man ska vara tyst (Rydberg: ”det här är inget att diskutera, det är bara en låt om sex”, Alvemark: ”tyst om du är för gammal”), men det är ju egentligen inte vad de menar. De gör så att det blir debatt och det är lysande.

Bara av att läsa Rydberg och Alvemark så känns det värt att Frida skrev den där låten. Det är värt att alla andra, de som inte väljer sin egen musik, ska tvingas lyssna på den om och om igen i sommar. Det blir debatt. Unga kvinnors sexlust, samtycke, fyllesex, hur påverkar en låt om hårdför sex ”Sommarkryssets” barnpublik, det är intressanta grejer. Olika åsikter förs fram, bryts mot varandra. Det är ju det vi har konst och kultur till. Det är bra med moralpanikdebatter. Man ska inte – som Rydberg – säga att ”året är 2007, vi borde ha kommit över det här”.

Någonstans mitt i sitter kanske hon den där Frida och tycker att alla drar för stora växlar eller riktar debatten åt fel håll, ungefär som Sisela Lindblom verkar tycka om väskdebatten. Frida kanske bara ville skriva en låt, inte bli tolkad av vare sig Rydberg eller Alvemark. Men, som sagt, hon får nog skylla sig själv.

1 kommentar:

Anonym sa...

Lyssna in och ladda ner Secondtunez nya sommarlåt "Jag går i säng med min lärare" på Secondtunez hemsida: www.Secondtunez.com eller www.myspace.com/Secondtunez

HIT HIT!!!!