torsdag, mars 6

AMo1 vs TAW

ExampleExample

Igår delades Stockholms konsertpublik i två fåror. Det var dags att välja sida. Några gick på Debaser Slussen och några gick till Rival.

På Debaser Slussen spelade A Mountain of One, ett band som inte kan komma undan ord som ”kreddigt” och ”hipster”. Jag tror inte de har bett om det, men så är det. Adrian var där, kanske kommer han rapportera om det på Extra allt senare.

Bara en bit bort, på Rival, spelade Tomas Andersson-Wij, en man med gitarr som inte tycks komma undan beskrivningar som alltför allvarlig, som trubadur, som ”samlagsman”. Adrian var inte där. Om jag inte minns fel lämnar han lokaler som spelar Tomas Andersson-Wij.

Synd att de inte kunde spela ihop, på samma ställe, inför varandras publik. Det hade kunnat spränga bort en del fördomar. För så stor skillnad är det inte.

Både AMo1 och TAW gör musik med pretentioner, det hörs inte minst på hur de sjunger. Mo Morris i A Mountain of One ylar på och stönar så mycket i ”Ride” att jag mår dåligt. (Ungefär som när Tomas Andersson-Wij i ett talat parti på nya skivan uttalar orden ”Bajens flicklag”, brr... det blir bara alldeles för mycket.) Bättre då när Mo Morris är tyst och bara låter det episka ha fritt spelrum. Eller remixar. A Mountain of One har remixat Badly Drawn Boy och skulle helt klart kunna få till något bra med en TAW-låt.

I DN På stan skrev Kristoffer Poppius något i stil med att det som utifrån kreddperspektivet räddar Tomas Andersson-Wij är att ingen skriver så intelligenta poptexter som han. Men jag skiter i exakt vad han sjunger. Jag får ändå gåshud (på det bra sättet!) av hela arrangemanget i ”Jag har simmat för långt ut från land”. Episkt!

Var befann jag mig då igår? Jag som inte ville välja sida, utan ha både och? Jo, jag gjorde det lätt för mig och stannade hemma med mina gäspningar, lite tomatsoppa och Joni Mitchell. Ikväll går jag och Adrian tillsammans och lyssnar på Band of Horses. Varken hipsters eller trubadurer.

4 kommentarer:

Jacob Sohlberg sa...

Är hipster ett fult ord i Sverige eller inte? Är associationerna positiva eller negativa? Jag kan inte tänka mig ett bättre forum för ett bra svar än här.

Jonas sa...

Hur associationerna är beror självklart på vem man frågar. De enda personer som av andra skulle kalla hipsters som själva använder ordet gör det defensivt, för att visa att de är above all that.
Men mest tycker jag att det är ett uttjatat ord (se här: http://www.extraallt.com/2007/12/julkalendern-veranvnt-ord.html)
Hur är det med hipsterbegreppet i USA?

Jacob Sohlberg sa...

Det där inlägget om hipster var fint!

Hipster i USA? De enda gånger jag hör det används det för att beskriva poserande och paketbeteenede. (Till och med i de nördiga kretsar jag rör mig i.) Jag ska fråga vad studenterna tycker nästa gång jag träffar dem.

Jacob Sohlberg sa...

Nu har jag kollat med studenterna i klassen jag undervisar. (De är mestadels statsvetare, uppväxta i NYC eller på Long Island, mellan 20-25 år.)

En del av dem hade inga åsikter överhuvudtaget. Det var väntat.

Mer intressant är att de som hade åsikt överlag inte var negativt inställda till hipsters. En tjej tog upp poserandet och en annan tjej sa att hipsters inte är särskilt tuffa, men i övrigt verkade hipster inte vara ett negativt begrepp.