onsdag, april 9

Backfisch

Example

Lärde mig ett nytt ord idag: backfisch.

Helt plötsligt stod det där i Arne Sands debut "Förföljaren" från 1949: "Jag fick vänta en stund utanför telefonkiosken. Ett par flickor i backfischåldern stod därinne och pratade i samma mikrofon med huvudena tätt ihop."

Enligt Wikipedia är det helt enkelt ett gammalt uttryck för fjortis. Susning.nu ger mer bakgrund:

Backfisch, eller backfischkläder är kläder för tonårsflickor använt från 1897.

Från ty. Backfisch = stekfisk, d.v.s. en fisk som är så liten att den bara är lämplig att steka. Bildlig användning tidigast känt från Tyskland ifråga om omogna studenter 1550 och i fråga om halvvuxna flickor 1555.

Är logiken alltså att man i backfischåldern är så liten att om man vore en fisk, då skulle man bara vara lämplig för stekning?

4 kommentarer:

m sa...

fantastisk research! känns lite som public service det här (på det mest positiva sätt man kan tänka sig!)

Fredrik Westerlund sa...

Det får mig att tänka på Skelleftepopbandet Backfish, vars mid-90's-storhetstid kröntes med den av Ken Stringfellow producerade skivan It's Emily's. Jag har för mig att de förklarade namnet som ett ord för en ung tjej, men med något slags tillägg om att hon är ny i stan och mest bara sitter hemma och saknar sina gamla kompisar.

Anonym sa...

Det enda Backfish jag minns är halmstadbandet med gitarrguden Thompa Andersson. De var sådär. Angående uttrycket säger man ju på engelska "small fry" om just småttingar, småbarn, möjligen fjortisar. Eller säger och säger. Det är oklart hur utbrett bruket är idag.

Unknown sa...

Min mamma som var född 1919 arbetade som äldre tonåring som försäljare på PUBs backfisch avdelning, dvs kläder för yngre tonåringar!