tisdag, april 1

Novell och esterna

Example

Tidningen Ondskan har lagt ner. Jag sörjer den inte så mycket. Skillnaden mellan den och Sonic var ungefär att Sonic har färgtryck och inte skriver lika mycket om twee och 80-talsdoft. Nej, nu var jag kanske orättvis, men ett alternativ måste vara annorlunda.

Kanske insåg Anton Gustavsson det också, lade ner och startar i stället Novell, ”en ny sorts musiktidning”. Det ska vara en tidning fri från nyhetspretentioner, en reportagetidning, inte om musiken, utan om människorna bakom musiken. Långa texter, alltså. Tillsammans med Filter en våg av magasin som bloggalternativ.

Det som gjorde starkast intryck på mig i Ondskan kom i andra numret, i en artikel om exilestnisk musik. Men det jag minns är inte texten, utan en bild. Ni ser den ovan.

Ser ni vad det är? Låt mig skrika ut det: Pontus Holmgren från Pontus & amerikanerna iklädd endast en papperspåse! Vitsminkad! Martin Luuk med mascara! Uppmickat kött! Andres Lokko i typ basker! Pontus i en papperspåse!

Vad var då detta? Jo, bandet Strawberrys From Heaven (sic), som spelade med tolv kilo fläskben. De framförde tydligen Bowies "Little Bombardier" och Pink Floyds "Astronomy Domain". Särskilt mycket mer fick man inte veta i artikeln, förutom att Martin Luuk även skrev en egen låt om sex mellan pojkar på ett exilestniskt scoutläger. Och att Pontus påse kom från Big Burger.

Tur då att bakgrunden till detta uppträdande enligt vad som utlovas kommer beskrivas mer i det första numret av Novell. I slutet av månaden dyker det upp. Jag har redan förbeställt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

jag som är uppvuxen bland exilesterna kan förvarna dig om att det där kortet inte alls är så konstigt eller intressant som det verkar. köttxylofoner utgör en viktig del av den estniska kulturen, liksom mascara på taniga tonårspojkar. häng med på nästa nationaldag!

Rickard Sjöberg sa...

"Astronomy Domine" heter låten, för bövelen!

Jonas sa...

Jag skrev bara av vad som stod i Ondskan. Skyll på dom.