fredag, november 28

Joan Didion, 79 år och 51 veckorMed sin ofta omtalade sköra och rynkiga uppenbarelse har hon länge sett ut att vara 80+. Men det är först om en vecka som Joan Didion faktiskt fyller 80 år.

Det tänker vi fira här på Extra allt genom att under den veckan fram till födelsedagen närstudera en av de allra skarpaste amerikanska skribenterna.

Joan Didion har lyckats åstadkomma mycket utan att egentligen ha någon ofantlig produktion: fem romaner, tio journalistiska verk, ett fåtal noveller och en pjäs.

Hittills, ska man väl tillägga. För även vid 80 års ålder skriver hon fortfarande.

Tillsammans med sin man, John Gregory Dunne, skrev hon manus till fem långfilmer som gjordes, ett par som inte blev gjorda och en del saker för tv.

Sedan har hon så klart skrivit många texter till tidningar, sådant som inte finns samlat i bokform. Än.

Under karriären har Didion hunnit täcka ett brett spektrum. Både extremt påstridig och öppenhjärtigt bräcklig, både kallhamrat intellektuell och rosenskimrande sentimental. Hon har både försvarat rätten att åka bil mot klåfingriga miljöhänsyn och angripit Ronald Reagans utrikespolitik. Hon har både byggt upp den kaliforniska myten och försökt riva ner den.

Allt det här ska vi gå igenom under veckan.

Inga kommentarer: