torsdag, december 7

Julkalendern: #metooÅrets julvärd här på Extra allt är ju Pigpen, han den otvättade i Charlie Browns bekantskapskrets. Men idag gör hans mest kände namne ett gästspel: Ron "Pigpen" McKernan. Alltså han som var med och grundade Grateful Dead.

Här sjunger han Elmore James "Hurts Me Too". Det är en blues med passande namn för alla de gånger under hösten när man blivit nere av att höra och läsa fruktansvärda historier som kommit fram i ljuset.

Och som medlem av det manliga könet har man tänkt: hur mycket av det här har jag sett? Såg jag det, men tänkte inte på det? Såg jag det, men gjorde inget? Och det jag kände till, varför har jag inte hjälpt till att rikta strålkastaren på det? Att bortanför vardagen: jag har valt att skilja på verk och person när det gäller till exempel Woody Allen och R. Kelly, hur mycket är det en del av problemet?

Och så har man blivit lite förvirrad och insett att man gått vilse från vittnesmålen, från de som drabbats. Att man börjat tänka på sig själv och så blir man ännu mer nere.

Sedan har det funnits andra dagar också, när man tänkt att det här kanske är en vändning, att saker kanske verkligen kan bli bättre. Att det här kanske håller i sig. Att det inte bara blir den här utrensningen som skett under hösten, utan en allmän skärpning, en bättre tillvaro för kvinnor och män. Att det ljusnar!

Men innan dess återstår nog mycket skit som måste ut. Fler dagar för "Hurts Me Too".

Inga kommentarer: