söndag, december 23

Julkalendern: Fejka dina köpDagen före julafton och du har fortfarande inte fixat den där sista julklappen? Det är lugnt. Bara photoshoppa in den tänkte prylen på ett foto med mottagaren.

Då kan mottagaren sprida bilden på social medier och det är faktiskt näääääästan som att ha fått grejen på riktigt.

Som hon influencern som i år lyckades med att få uppmärksamhet både för att hon poserade med pasta i Venedig men gjorde väldigt tydligt att hon inte åt den på riktigt OCH att riktigt uselt photoshoppa in sig på bilder i Paris.

Det konstiga är att hon tydligen befann sig i Paris. Varför ens åka dit om det ändå ska klippas och klistras? Ta pengarna (till att betala en bättre fotomanipulatör) och stanna på marken, detta flygmotståndets år. Och samma med pastan, varför ens beställa den på riktigt? Det finns väl gratis bilder av spaghetti på Google.

I år lanserade också en stor, men okreddigt klädkedja en "digital kollektion". Kläder som du bara kan bli påklädd med på en bild. Och tur det, de såg förskräckliga ut.

Man är någon sorts hållbarhet på spåren här, men jag vet inte vilken. Är den att ingen köper grejer, utan bara låtsas ha dem genom digitala attrapper? Eller är det att influencers konsumerar åt oss, genom att åka världen runt och göra saker vi inte har råd med?

Eller en tredje väg: influencers åker runt och gör att all konsumtion ser så hemsk ut att man själv tappar lusten?

Inga kommentarer: