lördag, oktober 15

Musiktidning.se

När nedlagda musiktidningen Schlager firade 25 år i veckan frågade DN ett par stofiler/legendarer vad de tyckte om musikpressen nu för tiden. Några sa att allt blivit så mycket mer specialiserat. Några nämnde att Pop fanns ju ett tag och nu är det väl Sonic. Kajsa Grytt sa att hon inte brydde sig, hon skulle precis köpa en eltandborste.

Självklart nämnde ingen av dem något som publiceras på nätet. Kan man ens föreställa sig Plura Jonsson framför en dator?

Hur ser det då ut bland de svenska musiktidningarna på nätet? Bloggar kan vara helt lysande, persoliga och kaxiga, men ibland vill jag verkligen känna att det finns ett redaktionellt urval, en "bevakning", lite mer fanzinekänsla och tätare uppdateringar genom fler skribenter. Och vad får jag?

Revolver harvar på och har faktiskt seriösa intervjuer, vilket knappt någon annan svensk musiknättidning verkar orka med. Ett hederligt, högkvalitetsfanzine i nätform, helt enkelt. Samtidigt annonserar de efter fler skribenter, så man undrar ju hur det går.

Shaktar lanserade sig i somras med ett hysteriskt roligt manifest. ”Välkommen till starten på något nytt” skrev de. Ursäkta, men vad är det som är så nytt med Bob Dylan, att tycka att Robbie Williams är okej och att intervjua en ny, svensk elektronisk duo? Nytt skulle vara att slå fast att Robbie Williams faktiskt inte är nutidens Elton John, att intervjua en ny, svensk elektronisk trio (om de finns) och med Dylan så kunde de ha... äh, inget som har med Bob Dylan att göra kan vara nytt.

Shaktar får minus för larvig Spermaharenironisk skämtavdelning, men plus för att de kör hårt, gör intervjuer och ett väldigt stort plus för uppdateringstakten. I den kategorin från The Cricket ett stort minus. De verkar ha tappat suget, bara åtta recenserade skivor de senaste två månaderna. Mest är det intressant att se hur Terry Ericsson ska lyckas få till en koppling mellan musiken han skriver om och någon av hans gamla soft rock-skivor.

Sedan finns ju Digfi, som leder stort när det gäller elektronisk musik. Ett exempel på hur Digfi skiljer sig från Shaktar: när Shaktar – som de ”elektronisk duo är den nya indien”-människor de är – har en omröstning om Tough Alliance-mixar så hade Digfi förra veckan en omröstning om årets hittills bästa album på Kompakt (Ferenc med ”Fraximal” vann med 29 procent). Att det finns folk som orkar rösta i Kompakt-enkäter tycker jag känns tryggt.

Förresten, har jag missat någon svensk nättidning?

6 kommentarer:

Niklas sa...

Metica.se

Uppdateras ofta, men på tok för låg lägstanivå.

Jonas sa...

Jo, jag har faktiskt aldrig riktig orkat läsa Metica. Och inte heller recensionerna på Dagens skiva, där jag mer gått direkt till diskussiontrådarna för att se vad Journal of European Policy har sagt den senaste tiden.

p. sa...

blaserad.com

vi har inte uppdaterat på ett tag, men de gamla numren är ganska trevliga

soundofsuburbia sa...

lemanchester.com

Anonym sa...

valdemareview.blogspot.com/

/VF

Anonym sa...

metica.se är ju bra