tisdag, oktober 18

Mannen med masken

Example

Dangerdoom – “The Mask”

"Shit is good, cats all over the world can order shit online. Cause mothafuckas in India can’t go to Fat Beats. So it’s definitely a positive thing!"

Så svarar Daniel Dumile i början av det nya millenniet på frågan om vad han tycker om hip hop på nätet. Att Daniels samtliga skivor efter denna intervju skulle läcka ut på nätet i god tid innan officiellt skivsläpp var uppenbarligen inget han oroade sig för. Tack vare ett inofficiellt tidigt släpp är hur som helst många hip hop-entusiaster redan välbekanta med Dangerdoom's "The Mouse & The Mask", ett av underground hip hop-scenens viktigaste album 2005. Nu har det även nått skivbutikerna.

Den säregne metallmaskbärande rapparen och producenten Daniel Dumile, mest känd som någon av superskurkarna MF Doom eller Viktor Vaughn, har teamat upp med den i hip hop-kretsar lika välkände producenten Danger Mouse. Resultatet: ett barntillåtet album för alla Cartoon Network-älskande heads.

Det hela låter på förhand som lättsmält skojhiphop, och visst är det bitvis barnsligt underhållande men "The Mouse & The Mask" bjuder också på en uppvisning i Dooms tajta rhymande och en rad intressanta gästspel. Såväl Talib Kweli som Ghostface dyker upp för att bekräfta Dangerdooms cred i branschen och just spåret med Ghostface, "The Mask", fungerar utmärkt som en teaser i väntan på det mer omfattande samarbete som sägs pågå mellan de två.

Om Dangerdoom känns för barnsligt så kan man alltid gå en sex låtar lång vuxenkurs i MF Doom:

"Dead Bent" - första tolvan med metallmasken.

"Who You Think I Am?" - Lo-fi-hiphop med polarna från Monsta Island Czars. Ännu ett bevis för östkustens totala överlägsenhet.

"Change The Beat" - Viktor byter beats som andra byter underkläder.

"Ode to Road Rage" - Åk på en frustrerande men händelserik biltur med din metalmaskprydde kompis.

"Accordion" - När hörde du senast en snubbe från Long Island rappa över en melankolisk dragspelsslinga?

"One Beer" - Fick inte plats (?!) på Madvillain-skivan med Madlib. Doom dissar Cristal och rimmar på Teletubbies.

Gästskribent: Peter Gustafsson

1 kommentar:

Adrian sa...

Yes, Lite rap på Extra Allt !!!
Biggups...