söndag, april 9

Designtorgssjukan

”Uppdraget - boken som förändrar ditt liv” heter en bok. En annan heter ”This Book Will Change Your Life”.

Om du inte redan visste: så står det inte tryckt på böcker som faktiskt kommer att förändra ditt liv.

De här böckerna kommer kanske ge dig ett par skratt. De enda vars liv de har förändrat är däremot männen bakom namnet Benrik respektive förlaget Nicotext, som tjänar grova stålar.

Är du inte någon av dem, kommer de här böckerna inte att göra någon skillnad i ditt liv. Om du köper dem säger det däremot en hel om det liv du lever.

De här böckerna är en del av ett större problem – vi kan kalla det Designtorgssjukan. Designtorget är en av de stora missburkarna av ordet design. Många av deras produkter är bara designade för att köpas, inte för att användas. Att Designtorget kommer undan med det beror självklart på att det mesta som säljs där blir presenter.

Varje lördag fylls landets Designtorgetbutiker av ängsliga människor i trettionåntingåldern som ska på födelsedags-
fest/inflyttningsfest/barnkalas och inte har köpt present än. De vet att den som ska få presenten redan har allt, för det har de flesta trettionåntingar.

Men i stället för att komma med en present av något sorts värde, som en bok (en riktig bok) eller en skiva eller ett par hekto korv, så går de till Designtorget och köper något fullständigt värdelöst. Som wettextrasor där någon Beckmansdropout har tryckt ”Gråt inte över spilld mjölk”.

Det handlar självklart bara om rädsla att avslöja att dom där du trettionåntingare ska hem till, dom du kallar dina vänner, dom känner du inte alls. Du vet vad värdarna jobbar med och kan kvadratmeterpriset på deras lägenhet, men inte vilken bok, skiva eller korv de skulle uppskatta.

På samma sätt som en bok (en riktig bok) eller en skiva eller ett par hekto korv kan bli helt rätt present så kan de också bli helt fel. Och helt fel vill de här trettionåntingarna absolut inte riskera att vara. Så fega är de.

De kan däremot tänka sig att vara människor som tror på omslaget till skämtboken när det står att den ska förändra ditt liv. De kan tänka sig att ge bort en svindyr wettextrasa med tryck. Så dumma är de.

PS: All heder till K som köpte en rosa Barbapappaväggklocka till min flickvän i 30-årspresent. Även om vi inte hade plats för en till väggklocka, och därför bytte den i affären, så var det en fin chansning.

1 kommentar:

Niklas sa...

Word! Så träffsäkert.