söndag, oktober 21

Tejpade barnprogram

ExampleExample

Det är inte lätt att hantera risken för smygreklam i public service-TV. Det verkar heller inte finnas någon bra utgångspunkt för diskussionen. Vissa av SVT:s anställda verkar helt vettskrämda.

Det blev klart i gårdagens ”Medierna” i P1, som hade ett reportage om dubbla standarder för reklam i SVT. Medan TV-sporten inte gör motstånd mot att Zlatan måste intervjuas framför tio sponsorloggor, så tar andra redaktioner till överdrivna åtgärder.

För även om det är rimligt att barnprogram hålls fria från reklam kan man undra varför programledarna i ”Bolibompa” inte kan ha ett par vanliga skor på sig, i rädsla för att exponera varumärken. Hur mycket syns en swoosch på en programledares skor?

Men, och det är det här jag vill komma till, när P1-reportern frågar ”Bolibompa”-programledaren Markus Johansson om hur de döljer varumärken, om det är med gaffa, då svarar han:

– Ja visst, det är bred tejp. Jag får väl inte säga ”gaffa”.

Visserligen säger han det lite skrattande. Men Markus Johansson tror inte han får säga ”gaffa”! Ens i en intervju! Han tror det är reklam. Han tror att gaffa är ett varumärke. Det är det inte. ”Eltejp” är inte heller ett varumärke. Eller ”maskeringstejp”. Däremot ”Pucko”.

Så länge en annan del av SVT säljer Bolibompaleksaker känns programledarnas skotejpande som väldigt bortkastad tid.

Inga kommentarer: