torsdag, februari 14

I Terrys ställe

Example
El Perro Del Mar, fotograferad av mig på Mondo, 16 mars 2005.

Jag ske be om ursäkt för att jag nämnde Laura Nyro och Carole King när jag beskrev El Perro Del Mar i söndags. Till mitt försvar måste jag säga att jag också nämnde Gerry Goffin, alltså Carole Kings låtskrivarpartner (och make). Det var alltså nästan inte ett fall av att alltid jämföra kvinnliga artister med enbart andra kvinnliga artister.

Annars påminner albumet ”From the Valley to the Stars” med sina orglar om Beach House, och med blåset i ”Do Not Despair” om Left Bankes ”Dark is the Bark”. Men det här är ju bara mina associationer, så där som bra musik påminner en om annan bra musik, så där som det alltid var när Terry Ericsson skrev recensioner.

”From the Valley to the Stars” är precis ett sådant album som skulle få Terry Ericsson att skriva långa, långa texter som försöker bevisa de raka släktleden mellan å ena sidan Carole King, Doc Pomus, Brill Building, Shangri-Las, Phil Spector, Laura Nyro och å andra sidan någon av dagens svenska popartister (Martin Chandra, Frida Hyvönen).

Eller the Bees, och deras ”I Love You”, i likhet med det mesta av El Perro Del Mar en nostalgisk ”klassisk poplåt” med ett fåtal textrader som upprepas. I likhet med det mesta av El Perro Del Mar alldeles oerhört bra.

Våren 2004 tyckte Terry Ericsson att ”I Love You” var så bra att han på The Cricket gav betyget nio av tio inte bara till låten utan till hela albumet ”Free the Bees”. Något överdrivet, men när man läste recensionen, som nämner Stephen Merritt, Morrissey, Beatles, The Main Attraction, The Electric Prunes och the Rascals, då förstod man att kanske inte ens Terry tyckte att the Bees var precis som de andra grupper han nämnde. Men det var bra musik och bra musik påminner om annan bra musik.

El Perro Del Mar - "How Did We Forget"

El Perro Del Mar - "Do Not Despair"
The Bees - "I Love You"
The Left Banke - "Dark is the Bark"
Beach House - "Turtle Island"
Laura Nyro - "I Met Him on a Sunday"

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag skrek faktisk 'I Love You', rakt ut första gången jag hörde EPDMs nya singel. 'How Did We Forget' är faktiskt mer än lovligt lik The Bees makalösta låt från 2004. De upprepande verserna, som endast består av två ackord; stötblås, ingen egentlig refräng; soundet; ALLT!

Men hon gör det bra, havshunden...