söndag, februari 24

There Will Be Oscars

Det är en Extra allt-tradition att tippa Oscarsvinnarna. Natten till måndag är det dags för galan. Så även om jag inte har ansträngt mig för att se fler av filmerna än förra året, så kommer här mitt försök i de viktigaste kategorierna. Kanske satsar jag på lite väl säkra kort, kanske garderar jag mig lite väl. Jag vet inte.

Film: “There Will Be Blood”
Den enda nominerade som känns helt körd här är väl ”Juno” som är på tok för mycket ”Gilmore Girls”-mys för att komma i fråga. Men det blir nog ett historiskt drama med hög mustaschfaktor som vinner.

Regissör: Julian Schnabel ”Fjärilen i glaskupan”
Öppet lopp här också.

Manlig huvudroll: Daniel Day-Lewis ”There Will Be Blood”
Inget snack.

Kvinnlig huvudroll: Julie Christie ”Away from Her”
Svårare. Även om jag, som väl alla som sett ”Juno”, är kär i Ellen Page så är det liksom inte så mycket en skådespelarinsats som en personlighetsinsats. Och då ger man hellre statyn till en trotjänare som Christie.

Manlig biroll: Casey Affleck ”The Assassination of Jesse James...”
Jag tror på lillebrorsan. Möjligen Javier Bardem. Eller blir det Hal Holbrook? Mannen är ju nyss fyllda 83 år och Casey Affleck har femtio år på sig att komma ikapp om han skulle förlora.

Kvinnlig biroll: Cate Blanchett ”I'm Not There”
Nästan skandal om hon inte vinner.

Icke-engelskspråkig film: ”Katyn” Polen
Och här är det lika bra att erkänna att jag inte har någon som helst koll på de fem nominerade filmerna.

Animerad långfilm: ”Råttatouille”
En råtta i ett kök vinner. Whodathunkit?

Originalmanus: ”Juno”
En före detta strippa vinner. WhodathunkTHAT?

Manus efter förlaga: ”No Country For Old Men”
Bröderna Coen uppmuntras av juryn att skriva mer sånt här allvar. Eller så vinner PT Anderson för ”There Will Be Blood”.

Originalsång: ”Raise it Up” från ”August Rush”
Här måste jag tippa med hjärtat. Den här är helt enkelt bättre än de andra nominerade, lyssna själv här: ”So Close”, ”Happy Working Song” och ”That's How You Know” från ”Förtrollad”, ”Falling Slowly” från ”Once” och ”Raise It Up” från ”August Rush”.

För övrigt hoppas jag verkligen att svensken Per Hallberg och hans kollega får en statyett för ljudklippningen av ”The Bourne Ultimatum”. Jag såg den med hörlurar på och blev helt hänförd av hur fruktansvärt bra det lät. Verkligen en hörlursfilm.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hollywood är i sanning ett country for old men. Jag är lite besviken. Tilda Swinton? Trist roll, bra skådespeleri. Borde gå på ett ut. Cate var solklart bättre. Jag satte Javier Bardem, men tyckte egentligen att Hal Holbrook borde ha fått priset. Över huvud taget borde ju "Into the Wild" ha fått fler nomineringar. Nåja. Den stora besvikelsen är dock att trots att vi gick upp tidigt fick vi inte se någon livesändning.

Anonym sa...

Eller, helt enkelt: "Yes Country For Old Men".

Urologen sa...

Det gick inte så bra i början där, men du tog några snygga i slutet. Och Bourne fick väl ljudet också, om jag inte minns fel, så du blev bönhörd.