fredag, september 4

"De andra" musikerna

Jag får helt plötsligt en väldig lust efter en fysisk skiva, att läsa i omslaget. Ett visst omslag, Taken By Trees "East of Eden". Inte bara för att musiken låter fantastisk (just nu är mitt favoritspår "Anna", inte helt oväntat eftersom Panda Bear är med), utan också för att jag vill se listan på medverkande. Jag vill se om musikerna är namngivna.

Ni har väl redan läst om det, Victoria Bergsman och Andreas Söderström åkte till Pakistan och spelade in tillsammans med lokala sufimusiker. Det verkar inte ha varit helt problemfritt. Svårigheterna fortsätter, för nu ska skivan lanseras och alla kommer med sina frågor om det här projektet.

Johan Wirfält på Rodeo har ju hög svansföring i frågor om postkolonialism etc och frågar här Victoria Bergsman om risken att "besöket hos 'de andra' får mer uppmärksamhet än musiken i sig". Hon svarar ungefär att "ja, tyvärr gör väl medierna så". Men jag tror faktiskt hon får tåla det och jag tror att musiken har tillräckligt lyskraft för att överleva den vinklingen. Och om hon velat spela ner spektakelfaktorn tycker jag att hon kunnat skippa att varva låtarna med inspelade miljöljud.
Victoria Bergsman berättar också om en flöjtist som blev deras favorit och som de kallade "Smörsoppen". Och på det ställer inte Johan Wirfält någon följdfråga, ungefär på det sätt som han alldeles nyligen uppmärksammade att DN inte gjorde om lyckan i Malawi.

Jag blir nyfiken på vad flöjtisten hette. Jag hoppas hans namn står i skivomslaget. Eller kommer de här pakistanska musikerna bli för evigt anonyma? Som gatuljuden, bara samplade bakgrundsljud från en exotisk resa. Eller kommer favoritflöjtisten bara kallas "Smörsoppen"? Vad kommer i så fall de övriga, icke-favoriterna kallas? "Murklan" och "Slemskivlingen"?

UPPDATERING DIREKT: Och nu får jag höra från en som precis fått den fysiska skivan att sex pakistanska musiker får credits. Gott så!

1 kommentar:

Tatti sa...

Flöjtisten heter Musharaf Ali.