onsdag, april 7

Saint Etienne: Grundkurs

Ni skulle ju kunna läsa på Wikipedia, men okejrå, jag förklarar vilka de här är:

Bob Stanley och Pete Wiggs lär känna varandra när de växer upp i Croydon utanför London. De älskar musik och Bob blir musikjournalist. Men de vill göra mer.

Deras plan är att spela in covers med gästsångerskor. Och det går bra, Neil Youngs "Only Love Can Break Your Heart" i dubbig houseversion blir en klubbhit och Field Mice "Kiss and Make Up" blir bra den med. Sedan spricker idén, när den tredje singel blir en egen komposition och gästsångerskan, Sarah Cracknell, är så bra att hon blir permanent medlem.

Nu har rockfansen blivit typ rockstjärnor och åker på turné och knarkar och London blir swinging igen i mitten av 90-talet. Som rockstjärna har man skivbolagsproblem och byter stilar och spelar in en skiva i Berlin (som Bowie!) och en i Malmö (som Cardigans!).

Som rockstjärna gör man även eurodisco, soloalbum ingen vill höra, soundtracks till filmer som knappt någon får se och sedan börjar man göra egna filmer om London.

Musiken blir mer intrikat och mindre hittig (som Beach Boys!) men man odlar inte skägg. Speciellt inte Sarah Cracknell. Nya album kommer allt mer sällan, mer sällan än samlingsskivorna faktiskt. Men det blir det mer om i den fortsatta fördjupningskursen...

Inga kommentarer: