fredag, april 9

Saint Etienne: "Tiger Bay"

Saint Etienne tillhör inte klassen albumartister. Även om de har gjort väldigt tematiska album, och till och med väldigt uttalade temaalbum som "Tales from Turnpike House", så kommer de troligen gå till historien för enstaka singlar.

Men ändå. De har gjort ett av mina favoritalbum, om jag någonsin skulle tvingas - troligen av mig själv - att lista dem. Det är "Tiger Bay", släppt sommaren 1994.

Det var här min kärlekshistoria med Saint Etienne började på riktigt. Asfaltsgrå techno om vardagstristess varvas med lågmälda visor. En bro blir byggd mellan brittisk ulldoftande folkmusik och bubblande dub.

Här var omslaget för första gången inte urbant och blickade längre tillbaka än till 60-talet, med trions ansikten inmålade i en 1800-talstavla. Det är över huvud taget ett väldigt nedtonat album, även deras första utan insprängda dialogsnuttar. "Tiger Bay" är mästerligt både i sina beståndsdelar, med singlar som"Hug My Soul" och "Pale Movie", och i sin helhet. "Western Wind" försvinner in i "Tankerville" och kommer ut på andra sidan för en repris. Sömlöst och vackert uttänkt.

Därför är det väldigt märkligt att just låtordningen på "Tiger Bay" har blivit förstörd. De stackars amerikanerna fick aldrig höra den ursprungliga versionen, utan fick bland annat uptempolåten "I Was Born On Christmas Day" inslängd. Omslagsbilden byttes till ett gruppfoto.

Och återutgåvan från 1996 har ytterligare en annan låtordning, med "He's on the Phone" ditklistrad, och ytterligare ett annat omslag.

Det spelar ingen roll att de spår som har lagts till var för sig är bland det bästa Saint Etienne har gjort. Det är alldeles utmärkt att "I Buy American Records" sprids mer än vad den gjorde som b-sida till "Hug My Soul", men den hör inte hemma där. Lyssna på den här nedan i stället och håll dig i övrigt till den ursprunliga "Tiger Bay".

Saint Etienne - "I Buy American Records" (1994)

Inga kommentarer: