torsdag, november 11

Du kommer att träffa en kort, flintskallig bekant

ExampleExample

Att säga att det finns gubbsjuka i en Woody Allen-film är som att säga att det finns sand i Sahara. Även i nya "Du kommer att möta en lång mörk främling" syns gubbsjukan. Eller snarare: gubbsjukorna, för de är alltid flera.

Dels är det gubbsjukan i skildringen. Som stackars Freida Pinto som tvingas spela fönstertittad snygging som trots att hon är förlovad kan falla för även vilken man som helst bara för att han a) bor i samma stad som hon, b) är något så romantiskt som författare. Ungefär på samma sätt som Freida Pinto ställer upp på den här meningslösa rollen bara för att det är en Woody Allen-film.

Sedan är det skildringen av gubbsjuka, som ju är mindre jobbigt. Män och deras betydligt yngre kvinnor är ju inget nytt Allen-tema, belyst ur olika perspektiv. "I'm dating a girl wherein I can beat up her father" som 42-årige Isaac (Allen) säger om 17-åriga Tracy (Mariel Hemingway) i "Manhattan".

I "Du kommer..." är det större åldersskillnad, andra olikheter och fler problem. Alfie (Anthony Hopkins) försöker stoppa åldrandet (och få en chans att ersätta en son som dött, en tragik som knappt berörs) genom att motionera, skilja sig och så gifta om sig med första bästa prostituerade. Och där kliver filmens riktiga ljuspunkt in, i form av ensemblens enda icke-stjärnan, Lucy Punch.

Den rollen var först vigd åt Nicole Kidman, men jag tror vi kan vara glada för att hon fick för mycket att göra. (Ni ser ju på bilderna vilket par som har störst kontraster.) Att alla vill spela med i en Woody Allen-filmer betyder inte att alla roller ska gå till stora namn. Kidman hade säkert kunnat göra det bra, men om hon försökt uppnå samma sak som Punch hade det kunnat resultera i fruktansvärt överspel. Och Allen hade kanske inte brytt sig, så värst perfektionistisk är inte hans personregi nu för tiden.

Dessutom: Kidman är "bara" 30 år yngre än Hopkins, medan Punch har 40 år tillgodo. Tydligare gubbsjuka, större komisk effekt. Allen är själv kanske glad för att den åldersskillnad han driver med blev så hög. Själv är han nästan 35 år äldre än Soon-Yi. Men det är en tredje sorts gubbsjuka.

Inga kommentarer: