lördag, november 20

Re: LA & SF

ExampleExample

Igår på filmfestivalen såg jag "Cold Weather", en indiefilm om amatördeckare. En av skådisarna har också varit med i "Bored to Death", en passande slump. Men "Cold Weather" är inte lika absurd, den handlar om riktiga människor som gör normala saker. Det vill säga när de inte knäcker kodade meddelanden och jagar mystiska väskor.

"Cold Weather" utspelar sig i Portland, Oregon, och trots titeln och regnandet känns det nu viktigare att försöka hinna med även den delen av USA:s Stilla havskust. Planeringen har nämligen redan inletts för en resa västerut.

Mycket tid lär väl gå åt till Los Angeles och San Franciso. Om "Cold Weather" är en träffsäker Portland-skildring, vilka är de omistliga böckerna, filmerna och skivorna om L.A. och S.F?

Mycket har man ju så klart redan läst/sett/hört, men vad tror ni att jag har missat? Var finns känslan av de här städerna kondenserad? Alla ger två tips per kategori. Okej? Dude.

7 kommentarer:

Caroline sa...

Jag undviker SF av princip. Jag närapå avskyr stan och dess invånare.

Men jag älskar LA.

Bullit är väl en bra SF-film? Och tv-serien Party of Five. Säkert finns det nån beatnik- eller hippie-epos som funkar ännu bättre men jag är lyckligare ju mindre SF jag har i mitt liv, och desto mer LA.

Tycker Somewhere fångade LA rätt bra, i alla fall såsom jag uppfattar staden och jag anser mig deltidsbo där.

Konrad Olsson sa...

Filmer:
Heat
Training day (South Central)
Collateral (Downtown)
Lords of Dogtown och Dogtown & Z-boys (Venice)
The Man from Elysian Fields (Pasadena)
Playing by Heart
Hurly Burly (Omistligt om Hollywood Hills)
Magnolia och Boogie Nights (The Valley)
Chinatown
Big Lebowski (Hollywood och Malibu)
Swingers (Hollywood)
LA Confidential
The Player (Hollywood)
Get Shorty
Jackie Brown (Mer än någon annan Tarantino)Böcker:
Allt med Ellroy

Dålig koll på SF, även om jag till skillnad från Caroline älskade stan. Men:
Milk
The Rock
Gamla Mcqueen

A Tväråna sa...

Inherent Vice av Thomas Pynchon är bra och någorlunda läsbar för att vara Pynhcon.

Nick Shay sa...

Vilken omöjlig uppgift! LA är väl 90 enskilda städer och när jag varit i SF så känns det som om varje kvarter är ett eget land. Det gör att det är smått omöjligt att sammanfatta dessa städer i en film, bok eller skiva. Men jag gör ett försök:

SF:

- The Conversation (film)
- The Crying at Lot 49 (Pynchons enklaste. När jag ser Conversation och TCAL49 i samma stycke så inser jag likheterna mellan dessa två verk - paranojan grasserar i SF)
- Stand (skiva med Sly and the Family Stone, egentligen är American Beauty med Grateful Dead bättre företrädare för stadens musikliv, men det är objektivt en sämre skiva).

LA:

- Short Cuts (film där många sidor av denna ganska förfärliga stad skildras)
- The Hissing of the Summer Lawns (skiva med Joni Mitchell, möjligt att Aja är den definitiva Los Angeles-plattan. Men eftersom den handlar om att vilja ta sig från Los Angeles så känns den tveksam i sammanhanget).
- I'm Losing You (ganska/mycket dålig bok av Bruce Wagner. Bokens stora behållning att man mår lite illa när man läst den och att den därmed ganska väl fångar stadens meningslöshet. Jag tror jag känner likadant inför LA som Caroline Hainer tycks känna för SF).

Jag förutsätter att du redan läst Barney Hoskyns Waiting for the Sun, Jonas? Annars är det grundkurs västkustkulturen. Du kan få låna mitt exemplar om du inte hinner köpa den innan du åker.

Erik Augustin Palm sa...

Skriver passande nog detta efter att idag ha flugit hem till SF från LA. Det kommer nog inte som en överraskning att jag tycker att SF är den bästa staden i USA (även om den har sina problem). LA är dock också en fantastisk stad där jag är ofta, men den är mer en clash mellan extremer: det allra häftigaste och det allra värsta och allt däremellan. Håller med om att det är svårt att peka på verk som "kondenserar" känslan av SF och LA, eftersom de båda är så extremt mångskiftande. Men här är i alla fall några tips, som du förvisso säkert delvis har koll på - men som sträcker sig bortom det som jag vet att du känner till allt för väl (typ sådant som Red House Painters, American Music Club, Six Feet Under, Short Cuts och Mulholland Drive):

SF:
• Medicine for Melancholy av Barry Jenkins (film om romans mellan två African American hipsters och deras tankar om ras- och klassfrågor i SF) • Musikvideon Hellhole Ratrace av Girls (lika delar poetisk stadssymfoni och typiska SF-backanaler). • Instant City (litterär journal - både på webb och i tryck - med nyskrivna berättelser från olika stadsdelar i SF). • Summer Blonde av Adrian Tomine (serienovellsamling om 20-somethings i San Francisco Bay Area). • Quality of Life av Benjamin Morgan (film om the trials and tribulations för två graffitimålare i SF:s Mission District). • A Heartbreaking Work of Staggering Genius av Dave Eggers (genial, självbiografisk SF-skildring).

LA:
• Love and Rockets X av Gilbert Hernandez (serieroman om olika livsöden över hela LA) • Wassup Rockers av Larry Clark (film om latinorockers i South Central som tar sig till Bevvan). • Greenberg av Noah Baumbach (fångar träffsäkert livet för rastlösa, unga sökare som snubblar runt i Silver Lake). • Somewhere av Sofia Coppola (genuint om Hollywood-skådis fast i klyscha). • Vilken skiva som helst av Judee Sill (tidlösa sydkaliforniska harmonier och en fördjupning av Laurel Canyon-scenen). • Los Angeles av Flying Lotus (skiva med magnifika, experimentella rytmer och ljudmattor som målar upp den suggestiva, ändlösa LA-natten).

Maila mig för tips på balla ställen att besöka i SF+LA.

Caroline sa...

Allt detta gläder mig.

Alla som inte gillar LA till förmån för SF gläder mig.

Det betyder att jag får ha mitt paradis på jorden för mig själv, på något twistat, ologiskt sätt (ologiskt med tanke på hur många som bor där om inte annat). Fortsätt hata LA, jag uppmanar er å det starkaste!
Fortsätt omfamna SF! Det är ju så EUROPEISKT där!

PS. Jag är inte 100% rabiat. Jag kan erkänna att det finns goda pizzor i North Beach och att den där kyrkan där Marilyn gifte sig med Joe DiMaggio är fin. Polk Street har sina fördelar, visst, det kan jag gå med på. Och någonstans gillar jag det där skumma coin machine-stället vid Fisherman's Wharf.

Nick Shay sa...

Inser att Original Joes i Tenderloin tvingats stänga på grund av eldsvåda. Inte svårt att föreställa sig, tyvärr.

Två andra ställen som jag gillade och som nog är ganska intakta är:

Café Roma i North Beach. På det hela taget är North Beach trevligt och ganska avslappnat. Lite som Frankfurt på Kungsholmen. Café Roma är nog SF:s mest regissörstäta ställe. Både F F Coppola och Philip Kaufman tar sitt kaffe där. Zoetrope ligger bara något kvarter därifrån.

Tosca på Colombus Ave. är ett annat ställe som jag gillade (tror jag). Firade nyårsafton där och det var lite sådär skönt burlesk stämning. Det finns en medlemsklubb på ovanvåningen som är lite småsnärjig att ta sig in på. Men om man är famous swedish blogger så är det säkert inga problem. Hälsa Sean Penn om du ser honom, för jag vet att han hänger där en del.