torsdag, november 25

Joaquin tänker sitt

Example

Slutscenen i "I'm Still Here" är som en b-version av "Man tänker sitt". Sämre musiksatt och betydligt sämre fotograferad tar Joaquin Phoenix sin tillflykt till Naturen och försvinner, från alla andra och från sig själv, ner under vattenytan. Den svenska västkusten är utbytt mot djungeln i Panama.

Förutom att det inte är Panama. Eller?

Den inledande hemvideon från 1981 när Joaquin Phoenix som pojke badar i Panama, det är tydligen i alla fall inte en hemvideo. Scenen är inte inspelad 1981, det är inte Joaquin Phoenix och det är inte Panama, det är skådespelare i Hawaii.

Nu när det är helt klart att det verkligen är som man misstänkte hela tiden, att Phoenix sammanbrott och karriärbyt var iscensatt, då sitter man ju och undrar om varenda liten del av filmen. Var det där fejkat? Var Letterman införstådd? Var Diddy?

Ibland ställer sig de här frågorna i vägen. Det finns delar av berättelsen och vissa scener som hade varit intressanta oavsett om de varit dokumentära eller spelade, som när Diddy säger till på skarpen om filmstjärnor som kliver in i musikbranschen utan respekt för vad som krävs. Osäkerheten ställer sig också i vägen för någon särskild empati för Joaquin Phoenix (karaktären) eftersom man tänker att det där är ju inte på riktigt. Det är synd, för delvis var det kanske på riktigt, han mådde nog dåligt. Dessutom spelar Phoenix väldigt bra. Det blir man inte minst påmind om av tillfällen när han gled ur rollen, som när han allra sist i den berömda Lettermanintervjun tog av solglasögonen. Den biten fick heller inte vara med i själva filmen.

Å andra sidan, den här osäkerheten om vad som är verkligt ställer sig inte i vägen i vissa delar av filmen. Där finns inget att ställa sig i vägen för, osäkerheten är det enda intressanta. Det är filmens existensberättigande.

Utan osäkerheten är det bara en sämre fotograferad spelfilm. Utan den är det bara en film om en filmstjärna som mår dåligt. (Och har en assistent som bajsar honom i ansiktet medan han sover.)

Inga kommentarer: