tisdag, november 23

Hundra år av självklarhet

Det finns politiska frågor som är svåra, där jag kan tveka, delvis hålla med båda sidor, vela mellan ett och noll.

Dödsstraff är inte en av de frågorna. Där säger jag noll.

Det är helt självklart att stater inte ska använda döden som straff, oavsett brottet.

Tyvärr är inte frågan lika självklar för alla, inte ens i Sverige. Peter Dalle fick nyligen i den här intervjun oemotsagd säga att han skulle döda den som dödat hans dotter. Kanske skulle jag också känna så om någon nära blev mördad, det kan jag så klart inte veta. Men det är ju för att skydda oss från sådana "öga för öga"-principer som dödsstraffet inte ska finnas, inte ens som en vilande möjlighet.

Idag kan vi fira 100 år utan avrättningar i Sverige. Det dröjde visserligen ända till 1970-talet innan dödsstraffet helt avskaffades, men mannen på bilden, Johan Alfred Ander, var den siste vars dödsstraff genomfördes, den 23 november 1910 på Långholmen.

Nu var Ander troligen skyldig till rånmordet han dömdes för. Det spelar ingen roll. "Inget rättssystem i världen är ofelbart, vilket innebär en risk för att oskyldiga döms till döden och avrättas" som svenska Amnestys generalsekreterare Lise Bergh har sagt.

Det som har gällt i Sverige i 100 år borde gälla i hela världen. Men 58 länder har kvar dödsstraffet och förra året var det 18 länder som genomförde avrättningar.

Det borde vara noll.

Inga kommentarer: