måndag, november 29

De rödhårigas flykt

Example

Efter uppmärksammade musikvideor långfilmsdebuterar Romain Gavras med "Vår dag skall komma". I en intervju kom han med något som närmast liknar en programförklaring: "We're living in very confusing times, and as such I think it's important to have confusing art. It's much more interesting when you lose a bit of the audience."

Han lyckas faktiskt vara förvirrande. Åtminstone skapar han en osäkerhet om i vilken värld "Vår dag skall komma" utspelar sig. Filmen har förenklat kallas för en fortsättning på Gavras M.I.A-video "Born Free", men den som förväntar sig att det ska vara en liknande historia får tänka om. Det är inte ens samma värld.

I "Born Free" samlade militärer brutalt ihop rödhåriga unga män i Los Angeles, förde ut dem på ett fält och dödade dem, med referenser till Nordirland och Palestina. I "Vår dag skall komma" är vi i ett nutida Frankrike där en rödhårig kan bli retad, på samma sätt som en överviktig. Jobbigt och orättvist, visst, men betydligt bättre än att bli sprängd av en mina. Och inte riktigt ett förtryck värt att bekämpa med armborst.

Eller? Är rödhårsrasismen bara två utstötta, trötta människors allt mer tilltagande paranoia och galenskap, eller finns den faktiskt i den värld som visas? Är den enda räddningen att fly till Irland? Jag vet inte. Jag är förvirrad. Det är ganska skönt.

1 kommentar:

Hannes sa...

Upp till kamp!