torsdag, januari 20

Sprickor

Example

Apropå Rickards kommande debutroman. Jag såg reklamreportern Claes de Faires romandebut i bokhandeln i måndags, trots att den egentligen släpps nästa vecka.

Romandebuter är intressanta och jag är imponerade av de som lyckas skriva något, inte bara som jag sitter och klagar på andra och hör ett "skriv bättre själv då" eka i huvudet. Men en bok av en Resuméman per år räcker för mig, så jag kommer antagligen inte att läsa "Alla lyckliga familjer liknar varandra".

Jag blir stärkt i den tron efter att ha läst förlagets reklamtext. Där får vi veta att även om livet "utåt sett ter sig lyckat" så finns det (förvåning!) "sprickor i fasaden" och det konstateras (ännu mer förvånande!) att "det perfekta livet blev inte alls som det skulle". Föräldrarna har ett "destruktivt äktenskap" och dottern ägnar sig åt "destruktiv sex". Jag skulle tro att någon dricker för mycket eller tar droger, sådant brukar också vara destruktivt.

Boken beskriver "en värld med egna regler, uttalade, outtalade och framför allt oskrivna". Det är något fel med den meningen. (Och då menar jag inte bara att det första kommatecknet kanske egentligen borde ha varit ett kolon eller ett semikolon.)

Men å andra sidan: det är väl inte de Faire som har skrivit den reklamtext som idiotförklarar potentiella läsare. Å tredje sidan: har han inte ens kollat på den?

1 kommentar:

Jonas sa...

Ett par minuter senare: herreminpåve, klagade jag just på KOMMATERINGEN i en förlagsreklamtext?!? Jag är fan inte på riktigt. Varför skrev jag inte lika gärna under med "Vän av ordning" eller "Fil. kand." eller nåt?