söndag, oktober 12

Extra allt 10 år!

Om tio dagar är det exakt tio år sedan Extra allt startades. Känns det som igår? Nja.

Att Extra allt startades just då berodde nog mest på att det i den vevan blev extremt enkelt att lägga upp en blogg. Det ledde till en bloggboom, början på en socialamedierexplosion. Internet var ju någonting annat då. För tio år sedan fanns varken YouTube, Twitter, Tumblr eller Instagram. Facebook fanns visserligen, med bestämd artikel och bara på amerikanska universitet.

För tio år sedan hade en häftig mobiltelefon ett fällbart lock.

För tio år sedan var Julian Assange en programmerare i Melbourne.

För tio år sedan gick man in från gatan i en butik och hyrde dvd-filmer. För tio år sedan såg man nästan all tv på tv. Det sändes fortfarande nya avsnitt av "Sopranos", "Six Feet Under" och "Vita huset". Och av "Everybody Loves Raymond".

För tio år sedan hade det inte gjorts en Batman-film på sju år. För tio år sedan visste vi inte hur Harry Potters kamp mot Voldemort skulle sluta. För tio år sedan levde Stieg Larsson och väntade på att hans debutroman skulle ges ut.

För tio år sedan var det bikers som hade skägg och hipster var antingen ett femtiotalsord eller en trosa.

Men okej, det var Internet, film, tv, läsning och mode - allra mest bryr vi oss ändå om musik.

För tio år sedan var Avril Lavigne en av världens största artister.

För tio år sedan hade Kate Bush inte gjort en skiva på elva år. Stina Nordenstam, å andra sidan, skulle precis släppa ett album.

För tio år sedan var Frank Ocean, Lorentz och Taylor Swift tonåringar. Miley Cyrus och Justin Bieber hade inte kommit upp i tonåren.

För tio år sedan var electroclash fortfarande stort.

Så ja, det har hänt en del i musiken.

Världen har gått igenom massor av sätt att tipsa om musik de här tio åren: upplagda mp3:or, Myspace, Muxtape, Let's mix, till att nu använda Youtube, Soundcloud, Wimp och - allra mest ändå - Spotify.

Vi tänker därför fira Extra allts tioårsjubileum med en Spotify-lista med 100 låtar från den här tiden, tio från varje år. Vi lägger upp tio om dagen fram till själva jubiléet, inte i kronologisk ordning och inte i rangordning, utan lyssningsvänligt.

100 låtar som sammanfattar de här tio åren. Vi börjar alldeles strax...

Inga kommentarer: