tisdag, oktober 21

Låna från de bästa och gör nåt braFöljer ni Gwengate?

Skandalen i att Gwen Stefani på sin nya singel "Baby Don't Lie" ligger väldigt nära Ji Nilssons "Heartbreakfree". Fast sämre och det är den egentliga skandalen. Inte nog med att textförfattaren slappt låter första och andra versen vara exakt likadana, så låter Gwen Stefanis inte alls som sig själv. Det är alldeles för många effekter på sången.

Om Gwen Stefani inte sjunger som Gwen Stefani, varför ska vi över huvud taget lyssna på henne?

För övrigt har jag självklart inget emot musik som lånar från andra. Men då självklart hellre i form av hyllningar till mästerverk. Därför gör det mig inte ett jota att introt på the 2 Bears "Unbuild It" är snott från Patti Jos "Make Me Believe In You", eftersom det är ett av världens bästa intron. Kompositören Curtis Mayfield dansar i himlen.

Eller att samma the 2 Bears i "Not This Time" har lånat från Chics "I Want Your Love". Eller om det nu är från Moodymanns "I Can't Kick This Feeling When It Hits", som samplade Chic.

Det spelar ingen roll. "Not This Time" är en skamlös hit av ett slag som man sällan hör, sammansatt av några som är oförskämda nog att sätta sig vid samma bord som Chic. Dessutom med en klassiskt snygg text. Självsäker hämnddisco. Jag vill lyssna på den oavbrutet, men slänger in Chic och Moodymann då och då. Och Jackie Moores "This Time Baby". Jag älskar musik som påminner mig om att lyssna på "This Time Baby".

I "Heartbreakfree" lånar förresten Ji Nilsson själv när hon väver in Spice Girls visdomsord om vänskap. Men precis som the 2 Bears lägger hon till något, hon låter som sig själv. Till skillnad mot Gwen Stefani.

Inga kommentarer: