söndag, november 29

Woody #62: "Magic in the Moonlight"

Magic in the Moonlight (2014)
Regi och manus: Woody Allen
I rollerna: Colin Firth, Emma Stone, Eileen Atkins, Simon McBurney, Hamish Linklater, Marcia Gay Harden m.fl.

Skulle kunna vara en filmatiserad friluftsteaterpjäs från den mellankrigstid som skildras - så lite originellt sägs om magi kontra rationalitet. Och så lååååångsamt berättat. Firth spelar traditionsenligt torrboll, men det är här väldigt oklart varför en betydligt yngre kvinna attraheras. Det bästa är fotot: Sydfrankrike i kvälls- och gryningsljus. Verklig magi.

Nördfakta: Colin Firth är alltså betydligt äldre än Emma Stone. Närmare bestämt 28 år äldre. Och eftersom Stone här var 26 år gammal, så var Firth mer än dubbelt så gammal. Det gör dock inte det här till den största åldersskillnaden i ett av Woody Allens kärlekspar. Den största skillnaden i år räknat är mellan José Ferrer och Julie Hagerty i “En midsommarnatts sexkomedi”, där han var 70 år och hon 27 år. Men där var ju åldersskillnaden en poäng och mannen fick även lida. Den största skillnaden i faktor är mellan den nästan tre gånger äldre 62-årige Larry David och 22-åringen Evan Rachel Wood i “Whatever Works”. Av de roller Allen spelat själv är naturligtvis den i “Manhattan” värst i faktor (44-årig mot 18-åriga Mariel Hemingway), men räknat i åldersskillnad var de störst när han kring millenniet som cirka 65-åring fortfarande satte sig själv mot kvinnor i trettioårsåldern (Roberts, Messing och Leoni, Sorvino, Hunt). Exempel på motsatt åldersskillnad är så klart svåra att hitta, det väger inte upp så mycket att till exempel Radha Mitchell är fyra år äldre än Chiwetel Eijofor i “Melinda och Melinda”. Det tydligaste undantaget är John Cusack och Dianne Wiest i “Kulregn över Broadway”, men inte ens mellan dem skiljer det mer än 18 år. 

(PS: Om jag har glömt något exempel - hojta!)Det här är en del av projektet att se alla Woody Allen-filmer i kronologisk ordning och skriva femtio ord om dem, innan hans 80-årsdag 1 december. Läs mer här

Inga kommentarer: