söndag, december 10

Julkalender: Årets chill

Det är goda tider för musik att chilla till. Alla vill spela chill, vara ambient, flyta bort i friheten. 

Det blev allra tydligast när André 3000 släppte sitt första album helt i eget namn. Han ville inte göra rap - han ville spela flöjt. Inte heller funkig flöjt, utan new age-ig. Väldigt långt ifrån “Hey Ya”, men det blev ändå ett par miljoner lyssningar på Spotify.

“New Blue Sun” är inte heller ett album att skämta bort (även om Leslie Jones utbrott om att “white people are winning - y’all done turned André 3000 into Jethro Tull” var roligt). Jag har haft gott sällskap av André 3000 på morgonbussen, tillsammans med en bok. Det är nog inte heller helt fel att ta ett varmt bad eller en långsam promenad. Synd bara att André valde flamsiga låttitlar.

Inte bara från hiphopen vallfärdade man till chill. Från alla håll görs lugn och lugnande musik. Många genrer kan så klart passa för att chilla: jazz, ambient, easy listening, postrock, klassiskt, folk, psyk, mysfunk, avant-garde, electronica, knas. Samt alla typer av korsningar dem emellan. 

Och ungefär så bred är den spellista som jag har satt ihop: Extra allt chillar 2023

Det är knappa tre timmar musik att ta det lugnt till. Men jag har låtit några småstökiga partier få följa med, så allt är inte musik att somna till. Jag har också tagit med några låtar med - flämt! - sång. 

Allt är från året som gått, med ett enda undantag. En av 2023 års allra bästa framgrävda och återutgivna låtar har fått följa med: Cinnamon Soulettes “I’ll Show You How”. Den släpptes av hittills dimhöljda upphovspersoner på sjuttiotalet i Seattle, men låtar som om det kommer från ett tidlöst paradis. 

Fyll badkaret, bädda ner dig eller sätt dig i fåtöljen. Det finns ingen ursäkt att inte ta det lugnt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Håller med dig (rörande Andre3000 låttitlar)!