onsdag, december 6

Julkalendern: Våren i Paris

Årets bästa resa gick till Paris. Efter mitt livs längsta uppehåll återvände jag dit, med familjen. C'était fantastique, men nästa gång vill jag inte åka dit under en så riktigt intensiv besökhelg som påsken.

Det var köer överallt. Inte bara på muséer eller till turistiska sevärdheter, utan även för att komma in på Shakespeare & Co. Däremot som tur var inte till Yayoi Kusamas tillfälliga jättestaty av sig själv målandes prickar på Luis Vuitton-butiken vid Point Neuf.

Några få avstickare till ställen som inte krävde förbokade timeslot-biljetter och väntande lyckades vi också hinna med. Vissa av dem hade vi till och med hittat i boken "Don't Be A Tourist in Paris". Andra var gamla bekanta. Jag blev till exempel glad av att upptäcka att några av de affärer för begagnade skivor som jag brukade rota runt i för tjugo år sedan ännu finns kvar, som Crocodisc på Rue des Ecoles, med smockfulla backar vinyl. Och några kvarter bort ligger La Dame Blanche, kanske främst för den som letar efter jazz. Men jag hittade en fin Michel Polnareff.

Vi vuxna hann ta varsin drink (okej, två var) på Harry's American Bar. Det lilla utrymme vi hade i bagaget för att släpa hem saker lade jag på sprit. Av att titta i Parisamerikanen David Lebovitz "Drinking French" blir man ju frustrerad av att inte kunna få tag på vissa franska specialdrycker i Sverige. Tyvärr hade Maison du Whisky vid Odéon en pågående renovering i källaren, så utbudet var lite mindre än vanligt. Men jag köpte lite Parisproducerad Amer, så småskalig att inte ens Lebovitz skrivit om den.

Några andra flaskinköp gjordes på La Féderation Francaise de l'Apero. Det låg precis bredvid Hotel Grand Amour, där vi bodde en natt. Inte billigt, men rekommenderas. Hela området kring Rue du Fabourg Saint-Denis verkade livligt, men inte anpassat för sällskap med en sjuåring.

Så problemet blir nu att lyckas prioritera in fler Parisresor. Det finns massor nytt eller halvnytt att upptäcka. Det nyöppnade Serge Gainsbourg-muséet gick vi bara förbi. Samma sak med Collection Pinchaud eller Gehry-ritade Foundation Louis Vuitton... 

Och man vill ju gärna kunna ta även en tredje drink. Eller bläddra mer bland jazzskivorna.

Inga kommentarer: