söndag, januari 29

von Trier klipper till

Den här protestfilmen av Lars von Trier gör en nästan glad att hela det fåniga projektet med en dansk kanon för nio former av kultur genomfördes.

von Trier brände inte danska flaggan, som han förut sagt att han ska göra om hans filmer togs med på listan. I stället blev det syslöjd.

Och nu har Lars polisanmälts! Snälla Pagrotsky, kör igång ett svenskt kanonprojekt och se till att "Fucking Åmål" får en plats. Jag vill se vad Moodysson kan hitta på som protest!

4 kommentarer:

Jonas sa...

Tyvärr hittade jag ingen koppling mellan det här inlägget och Provo. Förutom att det var T som tipsade mig om protestfilmen, och han har en djup känslomässig koppling till Provo.

Adrian sa...

I Danmark skall man vara mycket stolt över att vara Dansk och man skall hylla allt som kommer från Danmark. Detta är mycket viktigt för Danskarna. Som Svensk handlar ofta det första samtalet med en Dansk om en jämförelse av internationella berömdheter från hemlandet, samtalet leds in på detta spår av Dansken efter mycket kort tid. Och risken att fastna vid jämförelsen "Vem är störst av fotbollsspelare X eller Y" är stor. Danskarnas nationalstolthet är kul och leder till mycket stor humor och undran av Svenskar som inte är speciellt vana vid stark nationalism. (Vi ser detta som lite suspekt och undrar i vårt stilla sinne om det har något med nazism att göra)

I Danmark pågår något som av många (oftast anhängare av radikale venstre) kallar för ett kulturkrig. Kort och mycket förenklat en kamp mellan traditionalism och förnyelse, Stad och land, Öppen eller stängd. Ni hajjar. Och detta är ett mycket kul exempel på detta fenomen.

Hejja Danmark

(vet inte vad jag vill med denna komentar men jag måste väl komma med någon komentar när mitt förra hemland kommer på tal !!!)

Anonym sa...

om det vore så väl att nationalismen stannade vid fotboll och humor, men den tvingar också invandrare som vill gifta sig med danskar att flytta till Malmö. Inte så gemytligt kanske. Och verkligen inte roligt.

Adrian sa...

Ja vad den Danska nationalismen leder till för politik är en annan fråga som kan ta sig rätt läskiga svängar.

DF är ett synnerligen ondsint parti som har galet mycket makt i Danmark.