tisdag, augusti 1

Stealing Dan

ExampleExample

Först den riktigt korta sammanfattningen: jag spelar härmed med i smart reklamkampanj. Eller möjligen i två stycken samtidigt.

Nu den nästan lika korta sammanfattningen: någon har fått Steely Dan att ge gratis reklam för en filmkomedi, ”You, Me and Dupree”. Eller så har Steely Dan kommit på ett underligt sätt att göra reklam för sin pågående USA-turné.

Och så äntligen hela historien:

Steely Dan, alltså Walter Becker och Donald Fagen, skrev för fem år sedan en Grammy-vinnande låt som heter ”Cousin Dupree”. Den handlar om en jobbig kille som kinesar på sin fasters soffa och stöter på sin kusin Jannine.

För två veckor sedan gick komedin ”You, Me and Dupree” upp på amerikanska biografer. Huvudrollerna spelas av Kate Hudson, Matt Dillon och Owen Wilson, den sistnämnde är även producent. Den handlar om en jobbig kille som kinesar lite för länge på sina nygifta kompisars soffa.

Nu är Steely Dan sura och tycker att de blivit bestulna på sin idé.

Men vad är det då som får mig att tro att det här är en fejkad nyhet, en smart reklamkampanj?

1. Filmkaraktären Dupree verkar inte ha så värst mycket mer än just namnet och kinesandet gemensamt med låtkaraktären. Han raggar till exempel inte på kusiner.

2. Humoristerna Fagen och Becker (de har ju en gång haft Chevy Chase som trummis) försöker lösa saken inte genom att stämma filnbolaget, utan genom att skriva ett öppet brev till Owen Wilsons lillebrorsa Luke, ni vet han den lågmälde.

3. Brevet är så roligt, fullt av nedrökta saker som ”hey, like, man, you know”, att man kunde tro att det är skrivet av författarna bakom ”Yacht Rock”-sketcherna.

4. Owen Wilson har svarat att han inte känner till ”this gentleman, Mr Steely Dan”, men vill att hela den här saken ska lösas så snabbt som möjligt, så att han kan jobba vidare med sin nästa film, ”Hey 19”. Och ja, Steely Dan hade 1980 en hitlåt med namnet ”Hey Nineteen”.

5. Dupree inte var det ursprungliga namnet på filmkaraktären. Så här står det på Wikipedia: “The film originally had only lukewarm support from the studio until the name of the title character was changed to Dupree, allowing for a huge marketing campaign.” I och för sig saknas källa, men hursomhelst.

6. Det som kanske mest får mig att tro att det här är är fejkat är Steely Dans historia. I brevet till Luke Wilson nämner Fagen och Becker låten ”Rikki Don’t Lose That Number” för att förklara vilka de är. Och för den låten blev de själva stämda för plagiat av jazzmusikern Horace Silver. Han fick betalt, eftersom introt var snott rakt av från hans ”Song for My Father”.


Lyssna själv:
Steely Dan – ”Cousin Dupree”
Steely Dan – ”Hey Nineteen”
Steely Dan – ”Rikki Don’t Lose That Number”
Horace Silver – ”Song for My Father”

Inga kommentarer: