tisdag, augusti 8

Leve den fejkade intervjun

Norske journalisten Bjørn Benkow har åkt dit för att ha fejkat intervjuer, senast med Bill Gates. Man önskar ju att någon sagt till gamle Benkow att det där kanske funkade förut, men inte längre. För många övernitiska mediebevakare i varje buske.

Troligen kommer Benkow snart få skriva historien om sitt liv, en historia som väl fylls av lika mycket desperation och fattigdom som pressmeddelandet där han bad om ursäkt. Eller så blir det en larvig Toby Young-grej.

Men man ska inte helt avfärda den fejkade intervjun. Flera av Beppe Wolgers vindlande och roliga intervjuer från slutet av femtiotalet var väl helt eller delvis påhittade? Och ibland ligger påhittade citat närmare sanningen än man kan tro.

Sommaren 2003 skrev jag en intervju med Hans Blix utan att träffa honom (till mitt fanzine och jag erkände på samma sida, tyvärr var jag inte kaxigare än så). Där berättade Hans bland annat om hur han i sin barndom brukade palla äpplen i Uppsala. Strax därefter hörde jag hans ”Sommarprogram”, där han berättade om hur han som barn pallade frukt av dåvarande utrikesministern Östen Undén.

Inga kommentarer: