onsdag, september 13

Schust, säger Göran

Alla har vi våra språkliga egenheter. En del säger ”advocado” och ”tumbröd”, ganska många säger ”plåmbok” och ”interjuv”. Hörde talas om en som sa ”ignoschera”, men det måste vara en av väldigt få.

Göran Persson måste vara en av väldigt få kanske den ende personen i hela Sverige som säger ”schust”. Och han sa det flera gånger i tv i söndags.

Det är så att man vill ta honom åt sidan och hålla en hel föreläsning om att ordet visst har sitt ursprung i ”juste”, men att det är ett franskt ord och i franskan uttalas U som Y. Men helst ska man ju inte prata om övriga Europa i den här valrörelsen, så Göran skulle nog inte lyssna.

4 kommentarer:

Anonym sa...

hah! det där har jag också lagt märke till, det låter fantastiskt roligt.

AHBlixt sa...

Min 83-åriga mormor säger "abotek" istället för apotek men förnekar det väldigt när man påpekar det. Det är ganska roligt att efter att hon sagt "abotek" fråga vad hon just sa och höra henne säga "abotek" en gång till för att sen komma på att hon sagt fel. Elakt? Nej, inte om det görs med kärlek.

Jobbade förresten med en gammal ambassadör som sa "jölli" istället för juli - vad handlar det om egentligen? Jag påpekade aldrig för honom att han sa fel.

Jonas sa...

Det där med "julli" är hyfsat vanligt bland 60-åringar tror jag ("jölli" har jag aldrig hört), det är nåt de lärt sig för att skilja från "juni" tror jag.

Anonym sa...

underbart! göran sätter pricken över i:et. jag hade en gång en kollega som alltid sa "proffisoriskt" varje gång det var något provisoriskt.