fredag, september 1

Steely Dans brevkampanj

Steely Dan måste ha tyckt att det var kul att skriva öppna brev till folk i filmbranschen. Först skrev de till Luke Wilson om att hans brorsa Owen var med i en film som plagierade en Steely Dan-låt. (Jag skrev om det här.)

Nu skriver Donald Fagen och Walter Becker till bröderna Wilsons kompis Wes Anderson. I princip går brevet ut på att debutfilmen ”Bottle Rocket” var bra, men att det sedan har gått utför och att han borde skärpa sig.

Speciellt tycker Steely Dan att Anderson borde byta inriktning på sina soundtracks och sparka sin musikkoordinator Mark Mothersbaugh. (”Same thing for the mandolins and the twelve-string stuff and the harpsichord, they're out. You yourself may be partial to those particular instruments. We're not.”)

I stället tycker Steely Dan att Anderson ska anlita dem. Becker och Fagen skriver att de faktiskt redan komponerat varsin låt. En till Andersons pågående projekt ”Darjeeling Limited” och en med namnet ”Bottlerocket Two”.

Är det någon mer än jag som undrar om Fagen och Becker har lite för mycket ledig tid?


PS1: Om idén till Owen Wilson-filmen ”You, Me and Dupree” var stulen, hur stulen är då inte idén till Owens bioaktuella ”Cars”? Borde inte Gary Numan skriva ett öppet brev? Eller Ric Ocasek?

PS2: Och ja, det är fler än Steely Dan som har hangups på Wes Anderson och hans kompisar. Jag är fullt medveten om att Extra allt handlar oproportionerligt mycket om Wes och amerikansk corporate-indiefilm.

1 kommentar:

Anonym sa...

Wes Anderson och Don'n'Walt i gemensamt projekt. Det är sånt jag drömmer om på nätterna. Och som alltid ligger det en lager av allvar i ironitårtan. Andersons filmer plågas av att alltid ha samma soundtrack. Och jag utesluter inte att lite slick judiskbavarisk jazzfunk skulle lätta upp stigman från Life Aquactic.