måndag, november 13

Populärkultur i P3

ExampleExampleExample

Jag fick vidarebefordrat en platsannons från P3. De ska starta ett nytt program om ”populärkultur” och en kompis tyckte att jobbet skulle passa mig.

Och jag funderade faktiskt på att söka, men sedan ändrade jag mig av skäl jag återkommer till. Nu är det för sent, ansökningstiden har redan gått ut.

Så här stod det:

”SR P3 Stockholm söker producent, programledare och reportrar
Populärkultur i P3
SR P3 Stockholm ska under 2007 producera ett ännu namnlöst program som ska bevaka populärkultur med stora ambitioner för både innehåll och lyssning. Vi söker nu producent, programledare och reportrar till detta program som ska börja sändas i januari 2007.
Du som söker är intresserad av i stort sett allt som definieras som populärkultur och har stenkoll på nya teveserier, nya webbsidor, ny litteratur, ny musik i många olika former och dito film och dessutom alla oheliga allianser med dessa beståndsdelar. Youtube, Klick, Nöjesguiden, Entourage, Lindsay Lohan, Stureplan.se, Fergie – allt är för dig företeelser som du bryr dig om.
Du har förmodligen ett omättligt behov av att läsa magasin och förstår varför man måste se de senaste filmerna och teveserierna före alla andra. Schlagerfestivalen är för dig vad älgjakten är för män i 50-årsåldern och dessutom tycker du att Nobelpriset känns lite… off.”

Visst är ”allt är för dig företeelser som du bryr dig om” en formulering man inte trodde skulle kunna slinka förbi P3:s kvalitetskontroll? Sådant säger mer om ambitionsnivån på programmet än att de skriver att det finns ”stora ambitioner för både innehåll och lyssning”.

Och visst är det underligt att i en beskrivning av programmet inte hänvisa till själva ”populärkulturen”, utan mest till annan media som man vill efterlikna? Vill de alltså göra ett slags Klick på radio, där man mest läser högt från Peoples nätsida om de senaste kändisskilsmässorna?

Och visst är det underligt att klumpa ihop ”Entourage” med schlagerfestivalen? Och om man ska vara en sådan som vill ”se de senaste teveserierna före alla andra”, ska man då inte redan ha gått vidare från ”Entourage”? (Förresten - och nu blir jag petig - så heter det ”se innan alla andra”.)

Och visst är det underligt att göra en markering mot just Nobelpriset? Speciellt som de ändå vill att man ska ha stenkoll på ”ny litteratur”. Vad menar de då? ”Djävulen bär Prada” eller vadå? Knappast Martin Luuks häften på Loyal press, det är den enda helt nya litteratur jag läst det senaste halvåret. Troligen lade P3 in markeringen mot ”finkulturen” för att slippa en massa Eric Schüldt-wannabes, som bara skulle komma och vilja spela opera mellan Lily Allen-hitsen.

Kanske var det ändå till sist omnämnande av Fergie som gjorde att jag struntade i att söka jobbet. Fergie? Skulle jag alltså stå i ett radioprogram och prata om den där ”London Bridge”-låten och hennes rumpa? Varför då?

Nej, jag får nog stanna kvar och gömma mig på det jobb jag har.

3 kommentarer:

Rickard sa...

Äh, jag kan ju inte låta bli att kommentera, trots att jag måste hålla med dig, Jonas: ja, det är underligt.

Men:

Ska man vara petig så slinker faktiskt frasen "före alla andra" igenom kvalitetskontrollen. Det vill säga om man förstår frasen "alla andra" som en nominalfras och inte med ett underförstått "(innan alla andra) ser dem".

Anonym sa...

hah. det där var ju faktiskt en riktigt underlig beskrivning. hälften av jobbet skulle jag gärna ha... men melodifestivalen? Lohan? (mean girls är en fin liten film, och hon var fräknig och söt i vanity fair, men annars är jag skeptisk.)

Anonym sa...

rolig analys!

Sen tolkade jag "Fergie" som den inaktuella rödhåriga bruden som var gift med en av prinsarna i Storbritannien på 80-talet och hade inte DET varit ytterligare ett roligt klavertramp i denna gigantiska mix av popkultur. Tror inte kungligheter räknas i allt det här önskat moderna.