tisdag, mars 27

Horace, vart är du när man behöver dig?

Nu har jag ett språkdilemma som jag hoppas att ni, kära läsare, kan hjälpa mig. Språk så som i grammatik och stavning har kanske aldrig varit min starka sida här i livet så det är väl mycket möjligt att jag är ute på hal is nu...

Jag vill minnas att jag lärt mig att man skriver "i natt", just så. Först i sedan ett mellanslag och sedan natt. i natt. Fast när man tänker efter så är det ju rätt ologiskt för man skriver ju imorgon, ikväll, idag, igår osv. som ett ord. Och nu till frågan: Varför är det så? Eller är det ens så?

Snälla språkpoliser, hjälp!

10 kommentarer:

Freddi W sa...

Både särskrivning och ihopskrivning anses korrekt, men Språkrådet rekommenderar särskrivning.

Jonas sa...

Det heter "Horace, VAR är du när man behöver dig?". "Vart" indikerar riktning, som "Horace, vart är du på väg?"
För övrigt syntes Horace ikväll kl 20.45 utanför hotell Anglais, hälsar M.

Freddi W sa...

Min kommentar gäller för övrigt inte bara "i natt" utan även "i morgon", "i går" och "i dag". Samtliga bör särskrivas.

Adrian sa...

Tack Freddi w! Nu känns det mycket bättre!

Och tack till dig också, Jonas...

sturre sa...

Särskriva igår makes no sense. vad är "går" isåfall?

Freddi W sa...

Kort för "gårdagen", tänker jag mig?

Anonym sa...

Skärp till dig. Det heter inte "i går". Inte heller heter det "i dag".

petter sa...

klart det gör. heter i dag, alltså. om man nu ska vara jättekorrekt.

Anne sa...

Det heter i dag, i kväll, i natt etc. I är helt enkelt en preposition som har assimilerats med substantivet. Däremot heter det igår. Ett ord. Jo, det här är helt korrekt. Jag lovar. Allt enkligtsvenska språknämndens rekommendation.

Anne sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.