onsdag, augusti 22

Be Kind Rewind

Example
Mörkhyad Ghostbuster = Ernie Hudson. Närsynt Ghostbuster = Harold Ramis.

Har jag inte skrivit om Michel Gondrys kommande film ”Be Kind Rewind” än? Kanske inte. Och kanske borde jag vänta tills jag sett den. Men jag kan inte hålla mig, det är dags att börja analysera nu. Det är ju bara fyra månader till premiären.

Handlingen: Jack Black råkar avmagnetisera alla filmer i kompisen Mos Defs videobutik. Som ersättning spelar de in sina egna versioner av filmerna. De ritar ett spöke på bilen och filmar ”Ghostbusters”, de bygger en robotdräkt och gör ”Robocop”, Jack Black tar på sig afroperuk och leker ”Boyz N The Hood”.

Det blir succé och alla vill hyra filmerna, sedan kommer FBI och säger att ajabaja. Sedan händer säkert nåt fint på slutet. Jag vet inte. Jag har bara sett trailern, det är den jag baserar allt det här på.

Är filmen en kommentar till YouTube-eran, web 2.0, UGC, ”Cult of the Amateur”, vad ni vill kalla det? Är FBI-killen en symbol för copyrightjagande storföretag som kväver den lilla människans kreativitet? Och i så fall, det där fina som antagligen händer på slutet, är det att Jack Black och Mos Def håller ett tårfyllt tal om rätten att uttrycka sig konstnärligt? Och i så fall, varför skriver de inte en egen film i stället för att göra remakes, som om de var lågstadiebarn på roliga timmen?

Gondry verkade i alla fall själv ha åkt på en copyrightsmäll, när han tvingades ta bort en av filmerna som skulle återskapas. Av den här intervjun med Black förstår man att det var Stålmannen. De där DC Comics-människorna håller hårt i sin trikåkille. Gondry kommenterade det hela i en intervju för ett år sedan, när inspelningen precis börjat:

”The rights situation in the world is getting ridiculous,” he says. “I have to reimagine a quarter of my film one week before I shoot. It's absurd. We are not allowed to shoot graffiti without the permission of the person who drew it, even something like ‘f -- you.’ ”

Men hur tänkte Gondry när han skrev manuset? När utspelar sig det här egentligen? Att Mos Def hyr ut VHS-kassetter, är det avsiktligt för att ge videobutiken mer loserkänsla?

Ja, jag är ledsen att frågetecknen är så många. Så går det när man har en brinnande längtan att analysera, men bara en tvåminuters trailer att utgå ifrån.

Kanske är ”Be Kind Rewind” bara en s.k. ”skön rulle” där Jack Black sjunger ”Ghostbusters”-låten fel och ser rolig ut när han försöker vara Jessica Tandy i ”Driving Miss Daisy”.

Inga kommentarer: