fredag, augusti 17

En mängd frågor om min humor

Jag har funderat på min humor. Om den går att beskriva. Om jag på förhand kan veta vad jag kommer tycka är roligt. Om det jag i efterhand anger som anledning till att jag tyckte något var roligt, om det var verkligen sant eller bara efterhandskonstruktion. Om jag bara distraheras av allt runtomkring humorn.

Varför tycker jag till exempel att nystartade fejknyhetssidan Faktume inte är rolig? Spermaharen läste jag aldrig och nedlagda Fantasinyheter tyckte jag var slentrianmässig, men visst tyckte jag väl The Onion var rolig, i alla fall för fem år sedan?

Äh, jag vill inte racka ner på Faktume. Jag vill ge dom en chans, se vartåt det barkar. De har ju inte ens börjat på riktigt, de ska börja uppdatera dagligen på måndag den 20:e. Men jag kan inte låta bli att klaga.

Skrattar jag inte för att många av Faktumes fejkade nyhetsnotiser inte är särskilt träffsäkert skrivna som nyhetsnotiser? Eller för att skämt om E-Type är att sparka in öppna dörrar? (Nej inte ens dörrar, bortdragna duschdraperier.)

Men å andra sidan skrattar jag ju åt ”Flight of the Conchords”, amerikanska tv-serien med humortrubadurduon (det ordet ser vackert ut i skrift) från Nya Zeeland. Och det är ju öppna dörrar att det blir roligt när man låter några misslyckade vita nördar göra hiphop eller misslyckas med att uttrycka stora kärlekskänslor (när det i stället blir ”you’re so beautiful, you could be a part-time model, but you'd probably still have to keep your normal job”).

Jag skrattar, trots att jag redan hade sett deras låtar i diverse liveframträdanden på Youtube. Det blir ju då helt tydligt att tv-seriens manus ibland har fått sträcka sig för att trycka in låtarna, men det är roligt ändå. Det är inte ens låtarna som är roligast, utan det vardagliga, lågmälda småtjafset. Nördar som småtjafsar, är det min humor?

Är det för att jag också är en vit, lågmäld nörd? Eller bara att den där kiwidialekten där ”better” låter som ”bittah” får mig att längta till Nya Zeeland? Var i Stockholm kan man få tag i en flaska L&P och en hamburgare med rödbeta?

Inga kommentarer: