tisdag, augusti 28

David Duchovny & David Lee Roth

ExampleExample

Att bli bloggare är den misslyckade författarens livboj. I alla fall i nya tv-serien ”Californication”, med David Duchovny. Han spelar Hank, en newyorkare som fastnat i L.A., separerad, skrivkrampad, alkad, men tydligen attraktiv för kvinnor.

Att det här kan vara den första större dramatiserade skildringen av en bloggare, det har Beta redan skrivit om här. Min reaktion på att Hank ska blogga var framför allt en rädsla för att ”Californication” kommer fyllas med voice-overs. Och hur ska det få plats, bland alla nakna bröst och whiskyflaskor? Och ja, efter tre avsnitt ser det ut att bli en hel del smöriga berättarröstslut.

Men här är det jag ville säga: när Hank skriver sin första, motvilliga, bittra bloggpost, får vi i voice-overn bland annat höra honom säga ”I won’t go down in history, but I will go down on your sister”.

Och han claimar dess ord as his own! Men, som Morrissey ju påpekat, så finns det alltid someone, somewhere, with a big nose, who knows. Och i det här fallet är det jag som fäller Hank, eller snarare manusförfattaren.

Jag hade nämligen, bara tre dagar innan jag såg det där avsnittet, fått höra exakt det där citatet från Eric. Men han angav faktiskt källan: David Lee Roth.

Kollar man på Wikiquote ser man att Van Halen-sångaren sagt en hel del bra saker:

”I'm a family-oriented guy. I've personally started four or five this year already.”

”To me, it's not rocket surgery.”

“I used to have a drug problem, but now I make enough money so that it's not a problem anymore.”

“I used to jog, but the ice cubes kept falling out of my glass.”

Men det är klart, en del av de här har man ju hört i andra sammanhang. Kanske är det David Lee Roth som inte vet att det är fel att plagarize and take on loan?

2 kommentarer:

beta sa...

där ser man. Kanske inte så förvånande iofs: just det citatet är ju nästan för bra för att inte ha påtänkts förut. Apropå din farhågorna om voice-overs så verkar dom dessvärre besannas. Slutet i avsnitt tre var lite väl emo, åtminstone i kontrast till resten av serien. Men jag gillar den ändå.

Anonym sa...

Men hur mycket "claimar" han dessa ord egentligen? Hela serien är ju fylld till bredden med popkulturella referenser och citat...