fredag, september 14

Grämelse

Nä, vi vann inte igår. Vi kom nånstans i övre mitten av startfältet, på elfte plats, i ett pop quiz med indieskygglapparna på. Det var Creation och Factory och Heavenly och twee och swindie och shoegaze (utgiven på Creation). Och visst, vi klarade mycket, men det gjorde de flesta andra också, speciellt som det var generöst tilltagna låtsnuttar som spelades.

Därför grämer jag mig idag över hur jag kunde glömma att Trevor Horn producerade Frankie Goes To Hollywood (jag associerade till andra urbrittiska namn, som Nigel), att Style Council gjorde covern på ”Promised Land”, att inte Perssons Pack utan Traste Lindéns Kvintett gjorde ”Svenska flaggans dag”, att låten där Pavement sjunger om Smashing Pumpkins så klart heter ”Range Life” (älskar ju den) och att det är Tyrone Davis som sjunger ”Can I Change My Mind”.

Sedan, om jag ska vara bitter, så skulle det rätta svaret på vilken ”norrländsk stad” som hör ihop med Jakob Hellman tydligen vara Vuollerim. Okej, vi hade fel ändå (skrev Piteå), men jag hoppas de som möjligen skrev Jokkmokk fick rätt. Att kalla Vuollerim (800 invånare) för ”stad” är rätt skumt.

Och sedan, för att avsluta på en lighter note, är det alltid trevligt att höra ”Ser jag ut att må bra?” med Björns vänner och ”I Forgot to Be Your Lover” med William Bell. Samt oväntat trevligt att höra ”Daydreamer” med Menswear. Och så lärde jag mig att ”Why” med Carly Simon producerades av Nile Rodgers och Bernard Edwards från Chic.

11 kommentarer:

Konrad Olsson sa...

Som min morfar brukade säga:
Grämelse bor i dårars hjärtan!

Jonas sa...

Jag är en dåre.

Anonym sa...

Jag hade kunnat tre av fem i andra stycket. Synd att vi tillbringade kvällen med att dricka Manhattans på Gondolen. Men vi fick se en del uppseendeväckande västar på barpersonalen, bara en sån sak.

Jonas sa...

Ja, det var synd att du inte var med Fred. Men å andra sidan är det lätt för dig att säga så nu, där du sitter helt avslappnad och fredagsmosig. Där nere i källaren, med svetten i nacken och stressen - STRESSEN! - då är det en annan sak. Det är då man får för sig att det som är the Lucksmiths låter som the Field Mice eller glömmer bort namnen Gamble & Huff.

Anonym sa...

Apropos Carly Simon og en liten samtale på Blå i Oslo i sommer. Den hun synger om i 'You're so vain', er ikke Mick Jagger, selv om han korer på låten. Det er James Taylor som hun var gift med...

/K

Anonym sa...

K, jag har hela tiden trott att det var Warren Beatty hon sjöng om?

Tatti sa...

The MemoryBands cover på "Why" är väldigt fin.

Jonas sa...

Kenneth, vet du något som jag inte vet? Som jag förstått det så finns det tre heta spår om "You're So Vain": Jagger, Taylor och Beatty.

Ingen har lyckats få ut något ut Carly Simon, mer än att de tre bokstäverna A, E och R ska finnas i namnet på personen. Det har gjort att man kunnat stryka en del idéer, men Jagger, Taylor och Beatty är fortfarande med i spelet. Och av dem är kanske Jagger minst trolig, men samtidigt tycker jag att det vore roligast om det var han, eftersom han körade.

Anonym sa...

Det är väl begreppet "stad" som var skumt i förhållande till Jakob Hellman inte svaret Vuollerim.

Hoppas verkligen att de som skrev Jokkmokk INTE fick rätt. Lika lite stad och ungefär som att säga att kungen bor "Typ i Uppsala" när man menar Stockholm. ;-)

Såvida de inte menade Falun. Dit familjen flyttade sedan...

Jonas sa...

Du har rätt f.d. Vuollerimbo, det är begreppet stad, inte själva orten.
Och inte för att det har något med pop quizet att göra, så det här är absolut inget klagomål (vi trodde ju dessutom att svaret var Piteå), men begreppet stad används inte ens längre officiellt i Sverige, även om en del kommuner försöker använda det för att verka stora och påminna om sina gamla anor. Det finns kommuner och så finns det tätorter. Vuollerim är en tätort i Jokkmokks kommun, det var därför jag hoppades att Jokkmokk hade godkänts. Så, nu har min petnoga, besserwissiga byråkratpersonlighet fått komma till tals.

Anonym sa...

Det är lungt, jag tolkade er inte så illa, jag ville väl bara vara lite messerschmittig... ;-)

Det är väl bara det att en Vuollerimbo för sitt liv inte vill bli förknippad med "Jokkmokk", om än vi av ödets ironiska nyck råkat hamna inom dess kommungränser (som sträcker sig över en yta som 1,5 Skåne). Och säger någon något annat så triggas vi lätt till att "protestera". Ungefär som att säga till en Göteborgare: "Du som bor i en förort till Stockholm..."

Trevlig blogg förresten... Hittade den genom att leta just på "Vuollerim".