tisdag, december 1

Julkalendern: Årets kokbok

 

Duon Shampoo Rising (Annina Rabe och Anna Hellsten) satte väl titeln på sin kokbok "Kris, kalas och kolhydrater" långt innan det blev klart hur mycket av 2020 som skulle vara kris. Och hur lite som skulle vara kalas. Men boken var helt rätt för året.

Vid många av de för få och för små middagsbjudningar som ändå har blivit av under denna sociala distansering har vi lagat mat ur den här boken. Den lockar till matlagning. Och det utan att vara någon traditionell kokbok (till exempel har den inga färgbilder av maten, inget nogrant arrangerat utspillt flingsalt bredvid upplagda ingredienser), utan en personlig bok om mat. Recepten är rakt upp och ner: "ta de här grejerna och gör så här med dem så blir det gott (eller gör så här om du hellre vill det, det funkar också)".

Det är tröstande mat. Vi har lagat citronrisotto, vi har lagat lax och vi har lagat kyckling med äpplen och salvia (se bilden). Vi har gjort dubbel omgång av den rabarberfyllda budapeststubben som födelsedagstårta för en glutenintolerant jubilar. Vi har prövat nya cocktails, men också ätit mer grönkål än på flera år. 

Många recept finns däremot kvar. Det blir ju ett 2021 också, som kan kräva sina kolhydrater.

Inga kommentarer: