fredag, mars 4

Bolan/Banhart-konspirationen

Det blev en hel del Devendra Banhart för min del förra året. Hans två egna skivor, ”Rejoicing in the Hands” och ”Niño Rojo”, hans medverkan på Vetivers album, hans kompis och likasinnade Joanna Newsom lysande ”The Milk-Eyed Mender”.

Och okej, redan från början hörde jag att han sjöng som Marc Bolan. Det insåg till och med jag, som inte har lyssnat särskilt mycket på Bolan eller T-Rex. Devendra Banhart fick mig att inse att jag borde göra det.

Så jag hittade en skiva med Marc Bolan som heter ”Prehistoric – the original 1966-67 recording”. När jag lyssnat på den unge Bolans inspelningar insåg jag att det lät för lika för att det inte skulle vara nåt lurt här. Ni har väl tänkt på att både Bolan och Banhart börjar på B och att det måste vara något sorts tecken.

Det är inte bara rösten, det knarriga vibratot, som om Dylan fastnat i en hiss över helgen med ett paket krita som enda matsäck. Sedan är det hela inställning, med halmhatten långt, långt bak i nacken och beniga fingrar på gitarrsträngarna. Att låta studiosnacket vara med på skivan. Att sjunga om underliga grejer, ord som luktar damm.

Devendra Banhart utmålas ibland som en riktig bakåtsträvare. Bland annat får han i den här intervjun svara på frågorna ”Do you watch television?” och ”Do you use a computer?”

Kanske strävar han inte längre tillbaka än till 1966-67? Jag börjar bli konspiratorisk.

Började Banhart göra inspelningar för att läcka dem på nätet och låtsas att han hade hittat försvunna Bolan-inspelningar? Ville han ställa upp i ”Småstjärnorna”? Är Banharts skivor egentligen upphittade Bolan-inspelningar från 1969? Är den här Bolan-skivan jag köpt egentligen en Banhart-skiva?

Eller, det här kan vara lösningen: är Banhart och Bolan egentligen samma person? Har någon sett dem i samma rum samtidigt?


Lyssna på Devendra Banhart (eller Marc Bolan) sjunga ”The Body Breaks”.

1 kommentar:

Anonym sa...

Eftersom Mark Bolan dog 1977 och Devendra föddes 1981 tror jag knappast att någon sett dem i samma rum. Däremot är de båda fantastiska.