onsdag, mars 23

Sista intervjun med Ol' Dirty

.

Den sista intervjun Ol’ Dirty Bastard, eller Dirt McGirt som han kallade sig på slutet, gjorde innan han dog publiceras nu i Village Voice. Den är från januari 2004 och 13 november dog han, helt väck på kokain och smärtstillande medel. Från helt väck till puts väck.

Ol’ Dirty Bastard hade stor talang, som han till slut sumpade eftersom han inte brydde sig ett dugg om någonting. Men det var ju också det som var hela han, ostyrbar och respektlös och oförutsägbar på gränsen till dum i huvudet. Och över gränsen rätt ofta.

Som när han stack från avvänjningsklinken med bara två månader kvar på det år han dömts att vara där. Och medan han var på rymmen kunde han inte låta bli att dyka upp på Wu-Tang Clans spelningar, vara med och rappa lite och sedan säga ”Måste dra, snuten kan komma”. Det är sådana historier man berättar om de här människorna, deltagarna i populärkulturens ständigt turnerande freakshow. Vid den sista intervjun såg Ol' Dirty Bastard tydligen ut som en nedsövd björn.

ODB var en av många i raden av artister som blir seriefigurer och som man förväntar sig ska fortsätta så, ha polisproblem, göra bort sig och hitta på nya, underliga artistnamn. Jaime Lowe på Village Voice lyckas summera Ol’ Dirty Bastards öde väldigt träffande: ”It's just too bad that such an unpredictable life ended so predictably.” Det hade varit mer i stil med ODB’s oförutsägbara karriär om han nyktrat till.

Inga kommentarer: