tisdag, mars 8

Julie älskar KylieSå här på internationella kvinnodagen kan det passa att uppmärksamma en kvinnas hyllning av en annan.

I marsnumret av brittiska Marie Claire skriver Julie Burchill en hyllning till Kylie Minouge. (Artikeln finns inte på nätet, men tidningen kostar bara 55 spänn i närmaste pressbutik.) Rubriken är ”Why I’ll always love Kylie” och artikel går i princip ut på att Kylie är bra, för hon är aldrig pinsam och hon håller sig till att vara artist.

Julie Burchill skriver att Kylie Minouge är en av de få popstjärnor nu för tiden som inte låter sitt privatliv överskugga det hon gör professionellt. Hon är inte J.Lo med alla sina äktenskap eller – som nästan övertydliga exempel – någon före detta Spice Girl som bara får uppmärksamhet om det handlar om viktförändringar eller fotbollsspelande makar. Burchill tackar Kylie för att hon aldrig har exploaterat tragedierna i sitt liv.

“Whatever she may choose to do in the future, we know Kylie will never show us up or let us down. Best of all, she will only ever let us love her just enough – she will never provoke emotions or actions which would harm either us or her.”

Att Kylie håller oss på avstånd gör att vi kan älska henne länge, men självklart betyder det också att ingen har Kylie som absoluta favoritartist. Men det tar Burchill inte upp och det passar ju heller inte i en kärleksförklaring.

Artikeln innehåller inte ett enda citat från Kylie, inte ett enda citat från någon annan om Kylie och inte en enda förklaring till varför artikeln skrivs just nu (till skillnad mot den här texten, som jag fånigt nog tyckte jag behövde motivera med att det är kvinnodagen). Men det är inte soppa på en spik för det, vilket borde vara en lärdom för alla svenska motsvarigheter till Marie Claire som är fyllda av artiklar med alldeles för många referenser och alldeles för lite substans. Som när Jan Gradvall i Elle (nr 2 i år) skulle bevisa att det är hippt med litteratur igen. Som om det någonsin varit ohippt.

Det enda som blir tragiskt med Burchills Kyliehyllning är att framsidesmakarna på Marie Claire helt klart inte har läst artikeln. Burchill skriver att det är underligt när en del säger att Kylie har ett misslyckat kärleksliv (”by this, bizarrely, they mean that she’s enjoyed her pick of the world’s top male totty, rather than tie herself down to the first sad-sack who asked her”). Men på omslaget står ändå: ”Will the Queen of pop ever find true love?” För den larvigheten hoppas jag att Julie Burchill ger igen på sitt mest skoningslösa sätt.

2 kommentarer:

Adrian sa...

Yes... Så kommer kommentarerna upp i ett separat fönster, fantastiskt...

Kylie, hon är också fantastisk !!!

Anonym sa...

Kylie är fantastisk! Men visst skrevs det väl betydligt mycket mer om henne (och hennes kärleksliv) innan comebacken? Vem minns inte allt trassel med INXS-sångaren Michael Hutchence?