onsdag, mars 16

Du, jag, Kent, Döden och Världens Fulaste SkivomslagSveriges Största Rockband har släppt ny skiva. Nej, det är inte Wilmer X, det är Kent. De gör promotion med alla och med det menas alla. Jag läste till exempel en intressant intervju med Harri Mänty i Åhlénsklubbens tidning. Harri kände nog att det var ett hedersuppdrag han fick av de andra i bandet att få prata med en ”journalist” från Åhléns.

Tidningarna basunerar ut att den här gången är Kent minsann Deprimerade och Allvarliga. Som om de skulle ha varit Blink 182 förut. Kent har alltid varit Allvarliga, men på sista tiden har de haft lite svårt att verkligen vara allvarliga hela vägen.

Som deras mest folkliga låt, ”Sverige”, en finstämd sak om hur vårt land är fint och förbaskat tråkigt och instängt. Fast de flesta som hör den missar det där andra och hör bara en hyllning till Sverige. Så kan det gå när man i en låt om att ”allvaret har blivit ett skämt” inte vågar vara allvarlig och säga det man vill säga rakt ut, utan lindar in det i ett ironiskt ”välkommen, välkommen hit, vem du än är”. Nu använder SVT låten i reklam.

Skivomslagen har alltid varit Allvarliga saker hos Kent, förutom debutalbumet, där Joakim (Don’t call him Jocke, he's serious now) Berg poserar med två tomater för ögonen. Sedan dess har Kent konsekvent haft väldigt Allvarliga och väldigt vackra omslag.

Den här gången är de också allvarliga med sina omslag. Ta bara den här beskrivningen från en nätbutik av en begränsad upplaga av ”Du & jag döden”:

”Själva discen är helsvart, och den ligger i en pappask (som ett singelkonvolut) och ovanpå den ligger det 10 stycken 12x12 cm stora bilder (vissa har bilder både på framsidan och på baksidan) med olika motiv. Ovanpå dessa bilder ligger en 20-sidig booklet i supertunnt papper (lika sprött som bibelpapper) och allt detta ligger i en svart plastficka. Och som om det inte vore nog så följer det med en 50x70-affisch som ligger i en svart hårdplastrulle.”

Tar man förpackning på så stort allvar, vilket väl behövs i dessa tider av MP3:or och diverse piratbyårer, då är det synd att själva omslagsbilderna är så otroligt fula. Allvarligt fula.

För er som har missat det så pryds ”Du & jag döden” av 3D-illustrationer av en smal, ful kvinna med extremt stor näsa som spelar kort med ett skelett. Inuti häftet är det fler bilder med kvinnan och skelettet. Det ska väl kännas mörkt och läskigt. Men det känns som ett billigt dataspel, en Gollum-ripoff. Eller så skulle det kunna vara reklam för vuxenlaktrits. Och de skyldiga är underligt nog i vanliga fall vettiga: reklambyrån New, mångsysslaren Johan Renck och illustratören Oskar Korsár.

Varför kunde Kent inte göra ett verkligen helsvart omslag? Gått överstyr med Allvaret, tryckt gasen i botten och kört mot Allvarsgapet. Kanske skulle de ha klarat hoppet till andra sidan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tja,
Vill bara sägar( kan inte sägas högt nog) att den nya skivan är en av de bästa de gjort! "Vapen och..." är annars min favorit , och "Isola". Men jag tror inte den är mer allvarlig än förut, mer djup , å lite "Tyngre" kanske, men Kent har som du sa alltid haft bra , allvarliga texter. Jag är så tacksam för att de inte gjorde slag i saken å tog en paus..... Väntar på spelningsschemat... Ha det bra, SGS

Adrian sa...

Fin bild... Jag har alltid drömt om att få min egen jättebanner på åhlenshuset... så kentsnubbarna måste vara riktigt glada nu !

Anonym sa...

En svart framsida skulle ju vara löjligt. Jag gillar inte att du klagar. Kent är kult och Oskar Korsár är grym.