tisdag, maj 15

Historien om Dala Rapping Force

Example
Dala Rapping Force ”Älgjakten” mp3 (Speedyshare)
Dala Rapping Force ”Turistjakten” mp3 (Speedyshare)

Det här är en kulturgärning.
Det här är en del av den svenska musikhistorien som annars hade tynat bort. Det här är historien om tonåringarna i Dala Rapping Force, den enda hiphop som gjordes i Långshyttan i slutet av åttiotalet.
Den enda hiphop som någonsin handlat om att jaga älg.

Egentligen började hela historien med två uttråkade synthare. Eller, för min del, med regn på en stenig fjällvandring. Men vi låter det starta med ett mail som kom till Extra allt:

Hej!
Lyckades ramla över er blogg via en ego-googling på gamla musiksynder.
Så här är det: Jag var med och gjorde Dala Rapping Force-låtarna då på 80-talet. Däremot har alla våra inspelningar försvunnit under åren.
Och så såg jag nu att ni lyckats få in ”Älgjakten” i en ipod shuffle så sent som för två år sedan.
Vågar man hoppas på att denna mp3:a finns kvar och att den i så fall kunde mailas över. Det skulle vara otroligt uppskattat i så fall.
Supertack på förhand, om detta skulle bli verklighet.
/Dan Edström

Tyvärr fick jag göra Dan besviken, jag har ingen inspelning. Han hade inte läst texten om musik på fjällvandring ordentligt. Det står att jag hade ”Älgjakten” i min hjärnas playlist, dvs på hjärnan, efter att min kompis Magnus sjungit den. De hala stenarna uppe vid Storvätteshågna fick honom att komma ihåg låten om ett benbrott som avbryter jakten. Refrängen, om man kan kalla den det, går ”Usch å fy för stenä”. Magnus kunde hela texten utantill, trots att det var mer än femton år sedan han hade hört den på Radio Dalarna.

Jag delade Dans besvikelse. Jag ville höra ”Älgjakten”, om inte annat för att kolla om Magnus verkligen mindes rätt. Borde inte Radio Dalarna ha en kopia någonstans? Nej, det hade de inte. Men Dan kom på att hans mormor hade ju gjort en kassettinspelning av en intervju 1988 i Radio Dalarna. Vart nu det bandet fanns…?

Nu har Dan fått tag på kassetten och rippat låtarna till mp3. Vips har en del av kulturarvet digitaliserats och kan spridas. Vips kan vi resa tillbaka till Långshyttan, i december 1987. En dag hade Dan Edström och Johan Bobäck, 15 och 16 år, inget annat att göra. På en synth lekte de med riffet från Beastie Boys då ett år gamla ”No Sleep ’Til Brooklyn”.

Gillade ni Beastie Boys?

– Absolut inte, säger Dan på telefon. I grunden var vi synthare, vi hade haft synthband sen mellanstadiet. Den enda hiphop jag hade hört då var väl Beastie Boys och Run DMC. Som syntare snappade man ju upp vissa grejer i hiphopen, eftersom de höll på med samma teknik med synthar och sequencers. Och så var det ju den där låten som var baserad på Kraftwerk, det tyckte man ju var kul. För oss i Långshyttan var allt som inte var hårdrock okej.

Beastie Boys hårdrocksriff, från en låt med AC/DC-sampling och gitarrsolo från en i Slayer, blev synthifierat där i Johans pojkrum. Ovanpå rappade Dan om en misslyckad älgjakt.

– Själva rösten fick jag genom att härma nån lokalrevysnubbe som brukade ringa in till Radio Dalarna och berätta anekdoter om älgjakt och hembränt och sånt.

Allt spelades in live, på enklast möjliga sätt, rakt på kassett. Några månader senare skickade Dan och Johan anonymt in den till Radio Dalarna.

– De hade ett program som hette Radio 100-toppen som röstades fram av högstadieelever. Det sändes bara lokalt över Falun-Borlänge, så från Långshyttan fick man verkligen hitta rätt frekvens för att få in det. Det var bara en slump att vi fick reda på att vi hade kommit in på listan.

Som bäst låg ”Älgjakten” tvåa på listan, bara slagen av ”She’s Like the Wind” med Patrick Swayze från ”Dirty Dancing”. Även nästa låt Dan och Johan skickade in hamnade högt på Radio 100-listan: ”Du kommer få det”, en version av ”You’re Gonna Get It” med Trance Dance.

Dala Rapping Force gjorde två låtar till.

– ”Turistjakten” gjorde vi när Johan hade fått tag på nån tidig Atari som hade sequencer. De första housesinglarna hade väl börjat dyka upp då, så vi försökte göra nåt sånt. Den låg aldrig på listan, den hade väl inte samma hitpotential. Och så hör man ju inte texten. På hösten gjorde vi en ”Älgjakten del två”, där han liksom ska ta revansch för misslyckandet, men åker fast för tjuvjakt.

Tyvärr finns inga bevarade inspelningar av varken ”Du kommer få det” eller ”Älgjakten del två”. (UPPDATERING! Se nedan!)

­– På intervjun från Radio 100-toppen på mormors kassett säger programledaren att de hade tänkt spela ”Du kommer få det”, men att de inte kunde hitta bandet. Det var bara ett halvår senare. Så de verkar ju inte ha haft jättekoll.

Varför gav ni inte ut något på skiva?

– Folk ringde till Radio Dalarna och undrade om man kunde köpa ”Älgjakten” på skiva. Men i och med att vi hade snott hela låten av Beastie Boys så skulle det ju bara bli krångel.

Var det ingen som upptäckte att ni snott riffet?

– Nä, det var ingen som reagerade. Låten var inte STIM:ad eller nåt, det var mest roligt att bli spelad i radio. Vi gjorde ett enda liveframträdande, som förband till ett av våra andra band. Vi körde ”Älgjakten” i en längre version med gitarrsolo. Jag tror vi hade Lantmännenkläder på oss, säger Dan Edström, utan tecken på att skämmas.

Example
Dan Edström och Johan Bobäck, från skolkatalog 1987

Det här var långt innan det svenska hiphopundret. Det var ett par år innan Just D, sex år tills Latin Kings släppte ”Välkommen till förorten” och tio år tills Hedemora nästa gång fanns på hiphopkartan med Frotté och Ma-Sen. I slutet av åttiotalet gällde det för svenska hiphopare att ta vad som fanns och 1989 blev Dala Rapping Force bokade till en hiphopfestival i Västerås.

– Vi konstaterade att vi skulle ju inte ha nåt att spela, men eftersom de var beredda att betala började vi repa. Men festivalen fick problem med ekonomin, så det blev inget.

Och ungefär där rann Dala Rapping Force ut i sanden.

Johan Bobäck är numera proffsmusiker och låtskrivare. Dan Edström blev journalist (och var med i första avsnittet av ”På rymmen” tillsammans med en hårdrockare). Sjunger gör Dan numera bara i Stockholms poliskör, men innan flytten till Stockholm för tio år sedan spelade han i olika band i Hedemora och Långshyttan.

Inget av dem toppade framgången med Dala Rapping Force.

UPPDATERING!
Kommentar från Dan: "Det går fort här i internetvärlden. Sedan det här publicerades fick vi direkt napp på inspelningarna som saknades. Så vi gjorde slag i saken och fixade en myspacesida där alla fyra originalen nu kan avlyssnas.
www.myspace.com/dalarappingforce"


6 kommentarer:

Anonym sa...

Underbart. Som jag har längtat efter denna gamla dänga (jag kom ihåg hela texten rätt!). Groundbreaking Hip Hop från Långshyttan.

/Magnus

Anonym sa...

Fenomenalt! //Tobbe

Anonym sa...

Det går fort här i internetvärlden. Sedan det här publicerades fick vi direkt napp på inspelningarna som saknades. Så vi gjorde slag i saken och fixade en myspacesida där alla fyra originalen nu kan avlyssnas.
www.myspace.com/dalarappingforce
/Dan

Anonym sa...

Organism 12 och seron gjorde ju en låt om att jaga älgar också. "Jag tar älgen till tandläkarn och lägger atombomber i små plomer". typ
Man Dala Rrpping Force var ju heta ju.

Jonas sa...

Ja, det är ju förstås omöjligt att säga att Dala Rapping Force gjorde den enda hiphopen om älgjakt.
Vad har hänt med Organism 12?

MAS sa...

Vi var först! Och hade värsta beefen med Dala Rapping Force, som vi nog vann.